Интензивни, макар и неофициални сондажи текат между представените в Общинския съвет в Русе партии за ключовото председателско място.
От най-голямата група - ГЕРБ, декларират желание за консенсус в името и доброто на Русе и ще разговарят с всички партии.
Основен наш партньор е Реформаторският блок, като очакваме патриотите и АБВ да подкрепят двете партии, както е и на национално ниво, каза областният председател на ГЕРБ Пламен Нунев. Той посочи, че кандидатурата на партията за председателското място в общинския съвет няма да е досегашният председател Васил Пенчев. Все още обмисляме, ще решим в навечерието на сесията, допълни Нунев. 
Председателят на групата на реформаторите д-р Теодора Константинова посочи, че все още не са водили разговори за председателското място, като на въпрос дали ще подкрепят кандидатурата на ГЕРБ, тя отговори, че това зависи от личността. Константинова допълни, че е редно Реформаторският блок да има зам.-председател, като в четвъртък групата ще реши кого да предложи. 
Имаме номинации и за председателското, и за зам. председателското място, но все още няма официално решение, като до четвъртък групата ще реши, каза пък председателят на групата на „Патриотите-ВМРО“ в общинския съвет Галин Григоров.  
АБВ и БСП са водили разговори, като една от най-новите партии в политическото пространство ще подкрепи кандидатурата на червените за председател на общинския съвет - ректорът на Русенския университет чл.-кор.проф.Христо Белоев. Ще действаме според нагласите на колегите в Общинския съвет, каза председателят на групата на АБВ в общинския съвет Венцислав Великов. 
Никой от БСП не бе открит за коментар.