Уникални документи, писма, снимки, вестници и  книги виждат бял свят у нас за първи път след дългогодишно сподавено мълчание. Това е архивът на българската емиграция в чужбина, който е подарен на Държавен архив Русе. 315 архивни единици са получени през 1999 г. и са засекретени по настояване на дарителите. 15-годишният срок изтича тази година и фондът вече е достъпен. 
Списъци на офицери и подофицери, избягали от България и установили се в Бразилия, Норвегия, САЩ, Италия, Канада, Австралия и къде ли още не, списъци на генерали и техните биографии, писма, статии, коментари и анализи на политическата ситуация са събирани години наред от емигрантите. Особена ценност представляват уникални издания на емигрантската периодика. Тук са Задграничните информационни бюлетини на БЗНС от 1954 до 1979 г., вестник „Свободно земеделско знаме“ и „Свободен народ“, излизал в Ню Йорк от 1956 г., списание „Освобождение“, издаваният в Холандия Бюлетин на Българската лига за правата на човека, списанието „Наш път“, излизало на български в Париж и Сидни от 1952 година... 
Драгоценната сбирка от документи и уникални свидетелства се озовава в Русе като по чудо. През 1998 г. специалистът от ДА Тодор Билчев е включен в делегацията, която посещава Зографския манастир в Атон на Гергьовден. Тогавашният митрополит Неофит прави жеста заради книгата на Билчев за митрополит Григорий и конференцията за 100-годишнината на владиката. 
В Атон при русенеца идва възрастен мъж, който се представя като Георги Атанасов, български емигрант в Германия. Дошъл в светите места, за да предложи българския емигрантски архив в Зографския манастир, но монасите отказали. Преди това отказ дали и от централния Държавен архив. Затова Атанасов попитал Тодор Билчев дали в Русе няма да проявят интерес. 
Веднага си представих за каква невероятна ценност говорим, но трябваше първо да попитам началника, той да поиска разрешение - спомня си днес русенецът. В крайна сметка процедурата била спазена, разрешенията - получени и на 29 септември 1999 г. Георги Атанасов и д-р Иван Черкезов, също емигрант в Германия, пристигат с близо тон уникати, които даряват на ДА. 
Основната част от дарението представлява неимоверно богатата сбирка от книжнина, кореспонденция, албуми и периодика /в това число и поверителни писма на Симеон Сакскобургготски от САЩ/, грижливо запазена от зъболекаря д-р Иван Банковски - видна фигура в българската емиграция. Едно от смайващите богатства в тази сбирка е луксозно издание за Руско-турската война от 1877-1878 г., отпечатано в Лайпциг, богато украсено с изумителни гравюри и разказващо с готически шрифт за всичко от войната ден по ден. Самият д-р Банковски - енциклопедична личност и всеотдаен и самоотвержен патриот, умира през ноември 1988 г. във Франкфурт на Майн. И поверява на своите приятели Атанасов и Черкезов мисията да предадат „някога“ емигрантския архив в родината, на място, където българите ще го четат и осмислят, за да научат много неизвестни истини. 
За щастие и чест на русенци, това място се оказва тукашният Държавен архив.