Три очаквани победи и една изненада донесе балотажът в неделя. Водачите по доверие от първия тур в Бяла, Сливо поле и Ветово взеха своето още веднъж, само в Две могили настъпи обрат и подгласникът финишира пръв.
ГЕРБ с лекота спечели две от четирите общини. Мандат взеха още партията Нова алтернатива на бившия военен министър Николай Цонев и една местна коалиция, която единствена успя да разчупи партийния монопол.  
Кметски битки имаше и в 19 села.
За доверието на хората от Бяла и общината се състезаваха Димитър Славов от ГЕРБ и досегашният кмет Кольо Келерджиев от БСП. Славов получи 3456 гласа или 62.62%, а опонентът му Келерджиев изостана с 2064 гласа или 37.39%.
В Сливо поле един срещу друг се изправиха Валентин Атанасов от ГЕРБ, който получи 3355 /60.19%/, и Левент Исмаилов от ДПС с 2219 /39.81%/. 
Най-оспорвана беше битката във Ветово, където разликата между двамата кандидати е само 14 гласа. Новият стар кмет Георги Георгиев от местна коалиция „Бъдеще за всички“ получи 3233 гласа /50.11%/ и така победи Мехмед Мехмед от ДПС, който събра 3219 /49.89%/. Тук обаче вотът не е приключил напълно. Веднага след излизането на резултата ДПС заяви, че ще иска повторно преброяване заради големия брой недействителни бюлетини и незначителната разлика.
В община Две могили спорът за кметското кресло беше между Божидар Борисов от Нова алтернатива и Байчо Георгиев от местна коалиция „Единни за община Две могили“. Борисов получи подкрепата на 2577 души /58.51%/, а Георгиев - на 1827 /41.49%/. 
В община Русе балотаж имаше само в Просена, където досегашният кмет Петър Петракиев от ГЕРБ победи Милен Михов от АБВ с инфарктната разлика от 3 гласа. 
В кметствата на община Сливо поле единствено в Бръшлен имаше балотаж. Там дългогодишният тв журналист Димчо Петров от Реформаторски блок и ВМРО спечели срещу Николай Крумов от БСП.
В община Иваново също само в едно село - Пиргово, имаше балотаж. Там новият кмет е Илиян Бодуров от ГЕРБ, който спечели срещу Стефан Барбуков от местна коалиция „ВМРО-БНД“.
В Боровско на втори тур битка имаше в Горно Абланово и Обретеник. В Горно Абланово победител е Росен Иванов, издигнат от ГЕРБ, който спечели срещу Йорданка Ватева от БСП. Новият кмет на Обретеник е Любка Стоянова от ГЕРБ, която се пребори с Цветанка Колева от БСП.
Три от селата в Ценово също си избраха кмет на втори тур. В Белцов новият кмет е Иванчо Илиев от БСП, който победи Митко Макавеев от ГЕРБ. В Долна Студена един срещу друг застанаха Николай Николов от ГЕРБ и Георги Богданов от коалиция АБВ-ВМРО-БНД, като победител е Николай Николов. Новият кмет в Новград е Диана Копчева от ГЕРБ, която спечели срещу Красимир Танев от БСП.
В Две могили на балотаж бяха шест села. Новият кмет на Кацелово е Иван Николаев от ГЕРБ, който победи Владимир Витанов от „Единни за община Две могили“. В Баниска един срещу друг се изправиха Ангелина Начева от ГЕРБ и Велико Великов от коалиция „Алтернатива за статуквото“, а победител е Анелина Начева. Новият кмет на Могилино е Петко Петков от ГЕРБ, който се изправи срещу Радослав Минков от „Движение 21“. В Чилнов победител е Исмет Имамов от ДПС, който спечели срещу Марийка Белчева от „Единни за община Две могили“. В Бъзовец се съревноваваха дългогодишният кмет Георги Георгиев от „Единни за община Две могили“ и Айдън Карамехмедов от ДПС, като победител е Георгиев, а битката в Батишница спечели Недко Христов от ГЕРБ срещу Себахадин Тасим от ДПС.
Във ветовска община борба за кметския стол имаше в Смирненски. Там един срещу друг се изправиха кандидатите на ДПС и „Бъдеще за всички“ Салих Салиев и Зияфет Тахиров, а победител е Салиев. 
Четири от селата в община Бяла също бяха на балотаж. В Полско Косово Добромир Добрев от АБВ пребори Иванка Маринова от ГЕРБ. В битката в Пейчиново победи Иван Иванов от БСП срещу Недко Недев от ГЕРБ. В Копривец се съревноваваха Емил Георгиев от ГЕРБ и Колю Петров от АБВ, като Георгиев е новият кмет. На балотажа в Босилковци един срещу друг се изправиха досегашният кмет Панайот Панайотов от ГЕРБ и Мариян Георгиев от Национален фронт за спасение на България, като Панайотов победи.