Делото за изречените публични обиди „червени боклуци“ и „червени помияри“ започва отново, тъй като първоинстанционният съдебен състав, постановил присъда, е бил незаконен. Причината - жената, която заведе дело срещу комшийката си, има родствена връзка със съдията, който се е произнесъл в нейна полза. Това реши Русенският окръжен съд и върна делото на стартова позиция за разглеждане от нов съдия.
До съдебния казус се стигна след пореден спор между огнени съседки в Борисово, този път за канали в градината на една от комшийките, които отвеждали дъждовната вода в двора на другата и го наводнявали. Заради това стигнали до беседа в кметството, където спорът за границите на имотите им продължил. В разгара на шумния конфликт наводнената съседка се обърнала към другата с „червени боклуци“ и „червени помияри“. Заявила и че жената още носи в джоба си партийната си червена книжка и чрез нея намерила работа за себе си, за сина и дъщеря си.  
Всичко това заявила пред полицаите от Сливо поле, които по-късно свидетелстваха пред съда. А нагрубената поиска 2000 лева обезщетение, с които да компенсира разстройството от нанесените й публични обиди.
Без значение на цветовото окрасяване на изразите „боклук и помияр“, тяхната употреба е унизяваща честта и достойнството с оглед на засягането на самооценката и самочувствието на обидената. Това е презрителна и унизяваща форма на обръщение, посочи в мотивите си Русенският районен съд. Магистратите решиха, че нагрубената жена заслужава 800 лева обезщетение. Осъдиха и ръсещата обиди съседка да плати 1000 лева глоба.
Според съдиите на втора инстанция обаче може да се направи нееднозначен извод за достатъчно съмнения в безпристрастността и обективността на районния съдия, независимо от декларираната му непредубеденост. Затова казусът ще се завърти наново.