„Признавам се за виновен“, беше единственото, което се чу от устата на 24-годишния Марко Фусенегер - младежът, който в 3 часа среднощ в неделя яхна гол един от лъвовете на Паметника на свободата.
Марко вчера сключи споразумение с правосъдието и бе наказан с една година условно. Още вечерта се очакваше да бъде освободен от ареста на Първо РПУ, където изкара две денонощия, и да си тръгне веднага към къщи.
Така и не стана ясно какво е накарало младежа от Австрия да се погаври с паметника - символ на града. За прокуратурата това е хулиганство, което е драстична демонстрация на неуважение към обществения ред и към чувствата на русенци. Още повече, че „подвигът“ на пийналия Марко бил видян от немалко хора, които по това време се прибирали от дискотеките. Нещо повече, стрийптизът и балетните му стъпки на голо пред лъвовете били документирани не само от камерите на КООРС, а и от мобилните телефони на минувачите. Въпрос на време е записите да се появят в интернет.
В Русе не знаят какво наказание щеше да получи Марко, ако беше сторил същото с паметника на Моцарт или Йохан Щраус във Виена. Но се надяват дните, прекарани в ареста, и присъдата в досието да са достатъчен урок, за да гледа отдалеч паметниците в бъдеще.