Нели ПИГУЛЕВА
Десетки участници и приятели на литературата и журналистиката препълниха завчера зала „Европа“ в Доходното здание, където бяха наградени победителите в Осмия национален ученически конкурс „Стоян Михайловски“. При все че конкурсът се организира от Общинския детски център за култура и изкуство, на празничната церемония, събрала ученици от различни възрасти от цялата страна, не дойде нито един представител на общинската управа поне да поздрави пишещите таланти на България. 
Във вълнуващото си слово председателят на журито доц.д-р Руси Русев от Русенския университет припомни колко важна и отговорна е ролята на словото и на неговите създатели за духовното оцеляване на нацията и на държавата. Младите поети, писатели и журналисти бяха поздравени също от Тамбурашкия оркестър и солисти на Детска вокална група „Слънце“ с ръководител Наталия Константинова. 
По традиция бяха връчени три големи награди и статуетка „Стоян Михайловски“. Отличието за литература отиде при Християн Трифонов от Гимназията за приложни изкуства в Троян. Статуетката за индивидуални постижения в журналистиката получи Иван Генов от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив. Колективната Голяма награда получиха момичетата от клуб „Репортери“ при Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Разград. 
От Русе награди получиха Кристиян Модра /втора награда за поезия/, Явор Чокоев /поощрение също за поезия/, Севил Селиманова /трета награда за проза/. В журналистиката първа награда във втора възрастова група грабна Милка Костова, а втора награда получи Елиз Адем, при най-големите Радина Великова спечели трета награда, а вестникът на СОУ „Йордан Йовков“ получи поощрителен приз.