Избирателна активност като на първия тур преди седмица регистрираха четирите общини, които вчера избираха бъдещия си кмет на балотаж. С това областта се разграничи от тенденцията в повечето краища на България за изключително нисък интерес и рекордно негласуване на втория тур.
В Русенска област за кметове гласуваха общините Бяла, Две могили и 19 села.
В късния следобед гласоподавателите в Бяла, които избират между Димитър Славов от ГЕРБ и досегашния кмет Кольо Келерджиев от БСП, почти запазиха активността си на първия тур, като броят на пуснатите бюлетини бе с лек спад. Бяла бе и общината с най-скромен процент от населението, отишло да даде своя вот - едва 26% до следобеда. Към същия момент във всяка от останалите три общини активността бе малко над 32%. 
В Две могили борбата бе между кандидата на местната коалиция „Единни за Община Две могили“ Байчо Георгиев и Божидар Борисов от „Нова алтернатива“. Там до урните излязоха с около 3% по-малко избиратели в сравнение с първия тур. Подобно бе и положението в Сливо поле, където за кметския пост сили мериха Валентин Атанасов от ГЕРБ и Левент Исмаилов от ДПС. Във Ветово за вота на гражданите се бориха досегашният кмет Георги Георгиев от местната коалиция „Бъдеще за всички“ и д-р Мехмед Мехмед от ДПС.
На места от Общинските избирателни комисии коментираха, че намалената активност вероятно се дължи на незаинтересоваността на хората от селата. Причината - те вече са си избрали кмет и нямат особена мотивация да излязат да гласуват и за общински кмет. За сметка на това пък по-голям бил процентът на хората от общинските центрове, отишли до урните. 
Близо 150 служители на русенската полиция бяха ангажирани с охрана на местата за гласуване и отговаряха за реда и спокойствието при провеждането на балотажите в областта. Обстановката навсякъде бе спокойна. Въпреки любопитните двубои по места нямаше жалби и сигнали, които валяха на първия тур преди седмица.