Самолетът А321, който влезе в историята на руската гражданска авиация с най-голямата катастрофа досега, е имал повреда в опашната част. Това предаде РИА Новости, като се позова на информация от CNN.Повредата е била получена през 2001 г., когато самолетът е принадлежал на друга авиокомпания. Изпълнявайки полет Бейрут-Кайро, при кацане самолетът докоснал пистата с опашката си и получил подреда. 

CNN съобщава още и за други инциденти и аварии със самолети на "Когалимавиа". 

Пилотът на Еърбъс А321, който се разби в северната част на Синайския полуостров, три месеца преди катастрофата е прекъснал друго излитане заради системни технически броблеми. След като набрал скорост на пистата, той бил принуден бързо да я намали, съобщава РИА Новости, като се позовава на египетски авиотехници.  

Специалистите, които са проверили техническото състояние на самолета преди излитането му от Шарм ел Шейх в събота го оценят като положително. Но по думите на авиотехниците, три месеца преди катастрофата самолетът е бил "близък до произшествие". 

Федералната служба на Русия за контрол на транспорта (Ространснадзор) нареди на авиокомпания "Когалимавиа" да спре полетите си с машини "Еърбъс 321", докато не бъдат изяснени причините за вчерашната катастрофа в Египет на самолет на компанията и докато тя не вземе необходимите мерки за подобряване на сигурността на полетите, съобщи ТАСС.

Никога не е имало проблем с двигателите на самолетите А321, които са експлоатирани от „Когалимавиа“. Това пък заяви бившият генерален директор на авиокомпанията Сергей Мордвинцев, който е напуснал този пост на 23 октомври 2015 година, предаде РИА Новости.
„Самолетите А321 са сигурни машини. Откакто ги експлоатираме не е имало случай на отказ на двигателите“, посочил е той.
Мордвинцев е допълнил, че при последната си проверка през месец август „Ространснадзор“ е счел, че компанията изпълнява всички изисквания.