Централата на всекидневника „Джумхуриет“ в Истанбул и офисите в Анкара и Измир се оказаха мишени за отмъщението на „Ислямска държава“, предаде БГНЕС.

Снощи полицията приложи внезапни и безпрецедентни мерки за сигурност без да информира работещите там, днес източници от Главната прокуратура в Анкара потвърдиха версията за плана на терористите. Офисите са под полицейска обсада и изолирани с метални заграждения, водни оръдия охраняват районите около тях, степента на опасност остава. Вчера в провинция Газиантеп бяха заловени двама бойци от Ислямска държава, у единия е открит адресът на кореспондент на вестника в Анкара. Полицейската дирекция е алармирала в столицата, след което със заповед на прокуратурата са взети мерките за сигурност.

След самоубийствения атентат в Анкара на 10 октомври, който взе 102 жертви, в цялата страна започнаха и продължават мащабни проверки с цел разкриване на нелегално прехвърлили се през сирийската граница терористи. Разпространен бе и списък с имената и снимките на над 20 членове на престъпната групировка, за които се доказа, че се укриват в Турция. От вчера двама от тях се издирват с червен бюлетин, останалите със син. Спящите клетки в Газиантеп бяха разбити и загубиха големи количества експлозиви и оръжия при полицейската операция.

С отмъщение за това разследващите свързват и планираните бомбени атентати върху редакциите на опозиционния вестник. Днес прокуратурата наложи забрана на медиите за публикации по повод акцията в Газиантеп, офисите на „Джумхуриет“ остават под контрола и охраната на полицейските части най-вероятно до финала на изборите утре. Заради повишената опасност от терористични нападения за охраната и сигурността на вота са мобилизирани многочислени екипи на полицията, жандармерията и бреговата охрана, а в транспортирането на изборните книжа ще се включат и хеликоптери.