Дни на Канети започват в Русе от понеделник, обяви на пресконференция директорът на общинското предприятие „Русе АРТ“ Мариан Савов. Те ще продължат до 12 ноември и включват изяви от афишите на различни русенски културни институции. Началото ще постави изложбата „Светът на Канети“ на млади русенски художници, тя ще бъде открита в 18 ч в понеделник във фоайето на Доходното здание. Тези млади автори рисуваха „на живо“ на площад „Канети“ при откриването на паметника на нобелиста, припомни Савов. Във вторник в Клуба на дейците на културата ще представят книгата „Записки 1942-1985“ на Канети с участието на проф.Ана Димова. 
На 4 ноември в Художествената галерия ще се открие изложба „Диалог III“ на български художници, които живеят в побратимения с Русе район Уйбуда в Будапеща. На 5-и в КДК ще се прожектира филмът „Златният телец“, на 9-и в зала „Европа“ ще изнесе концерт Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев. В Дните на Канети е записано също представяне на книга на Хачик Лебикян на 10 ноември, както и две събития на 11-и: изложба на ВТУ /вероятно на Русенския университет/ и добричкият спектакъл „Чифликът край границата“, който е и в афиша на ДТ „Сава Огнянов“. Като финал в Дните се посочва концертът „100 години Синатра“ на 12 ноември с Васил Петров, за който „Утро“ писа, преди вчера да стане ясно, че и този концерт ще е под знака на писателя. 
На въпроса на „Утро“ защо е необходимо за трети път /като не броим наградата „Канети“, кой знае защо „необхваната“ в списъка на Дните/ тази година някой да организира нещо в чест на Канети - откриването на паметника през юли, Литературните празници на дружество „Канети“ /организаторите на които се оплакаха неколкократно, че не срещат подкрепа/ и сега Дни на Канети, директорът на ОП „Русе АРТ“ отговори дълго и мъгляво. Иска ми се да посветим на Канети нещо голямо и трайно, да включим повече русенски творци и да тръгнем по неговите стъпки, каза Савов. Той изрази надежда, че новият му замисъл - Дните на Канети, ще имат по-дълъг живот от театралния фестивал на името на нобелиста, който шефът на „Русе АРТ“ създал през 2000 г., бидейки директор на театъра. Тогава фестът си останал с едно-единствено издание.