Твърдо подкрепям готвения данък върху вредните храни, защото той е пряко насочен към опазване здравето на децата. Съвсем скоро ще излезе и официалното становище на Българската педиатрична асоциация, заяви нейният председател проф.Владимир Пилософ преди откриването на 11-та Научно-практическа конференция „Горещи точки в педиатрията“. Двудневният форум в Канев център е посветен на проблемите в работата с клиничните пътеки в педиатрията, както и анализ на грешките в работата на детските лекари. Негови организатори са Русенският университет, Съюзът на учените, катедра „Педиатрия“ в Медицинския университет във Варна и русенската многопрофилна болница.
Малко е трудно да обобщя всички проблеми в педиатрията, но основният е квалификацията на лекарите. Той обаче се дължи на лошата организация на продължаващото медицинско обучение, защото липсват правила, каза в отговор на въпрос на „Утро“ проф.Владимир Пилософ. Вторият главен проблем е свързан с качеството на медицинското обслужване, което е тясно свързано именно с квалификацията на колегите, които не поставят правилна диагноза и от това страдат пациентите, посочи професорът. 
Конференцията „Горещи точки в педиатрията“ е едно от събитията, които събират стотици медици от цялата страна за споделяне на опит и добри практики, каза пред „Утро“ доц.д-р Свилен Досев, който е един от организаторите и в началото на форума прочете поздравителен адрес от председателя на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. Тази година се очакват между 350 и 400 педиатри и общопрактикуващи лекари от Русе, Плевен, София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Шумен, Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново, Габрово, Добрич. Присъстват и ръководители на катедри и хабилитирани преподаватели от петте медицински университета в България.