Поредицата „Европейски маршрути“ търси интересния детайл в известни и не толкова популярни кътчета на Стария континент. История, култура, забележителности и места за развлечения са представени през погледа на туриста, който иска да се срещне с познатата и непозната Европа. Днешният разказ е за испанския град Малага - средиземноморския курорт в Андалусия, който се слави с плажовете си, религиозните си традиции и наследството на Пабло Пикасо.

Малага има славата на един от най-популярните средиземноморски курорти в Южна Испания. Но това е само на пръв поглед. Чарът на Андалусия, в който се преплитат наследството на маврите и европейското изкуство, е сложил своя неповторим отпечатък върху това слънчево и интересно място.
Известността на Малага идва най-вече от факта, че тук се е родил световноизвестният художник Пабло Пикасо. Тази провокация към туристите обаче бързо остава на втори план, защото градът е изпълнен с други исторически предизвикателства, като се започне от древната крепост Алкасаба и се стигне до катедралата на централния площад. 
Градът е бил във владение на маврите до средата на 15 век и тяхното влияние се усеща особено силно в Алкасаба, построена през 11 век на скала над брега на морето. Днес някогашният дворец на владетелите от Насридската династия е превърнат в археологически музей, в който мавританската архитектура се съчетава с прекрасни арабски градини. Входът е през вратата, наречена Портата на Христос, където е била отслужена първата литургия след превземането на Малага от християните.За да се стигне до самия замък на върха, се минава през двойната крепостна стена и няколко порти, които се редуват с уханни цветя, екзотични храсти, палми, изкуствени езерца и фонтани. 
Самият дворец е наричан малката Алхамбра, тъй като наподобява удивително 
уникалния комплекс в Гранада. Запазени са резбованите оцветени тавани в стил мудехар, мозайките и арабската керамика, както и някои грънчарски изделия от римско време, изложени в отделни ниши. От най-високата част на крепостта се разкрива красива гледка към града и пристанището. 
В подножието на Алкасаба се намират останките на римски амфитеатър от 1-2 век, открит в средата на миналото столетие, а от другата страна на крепостта се издига още един замък - Кастело дел Хибралфаро. 
Сред забележителностите на Малага, както във всеки град на католическа Испания, се нарежда и катедралата, на която трябва да се обърне специално внимание. Тя е известна с особеното прозвище „Ла Манкита“ - Едноръката, заради недовършената южна кула. Причината е, че средствата, събрани от общината за изграждането й, са били използвани за подкрепа на Съединените щати в борбата им за независимост от Британската империя. Строежът на катедралата е започнал през 16 век, върху останки от стара джамия от времето на маврите, и е продължил близо 150 години. Сградата е издържана в ренесансов стил с елементи на готика, а фасадата й е подчинена на изискванията на барока. Размерите й са наистина внушителни - дължината й е 117 метра, ширината - 72 метра, а височината достига 48 метра. 
Катедралата е изградена по образеца на базиликите, строени някога за френските крале, 
а интериорът й е оформен с прекрасно декорирани сводове, мраморни амвони, ценни скулптури и картини.
В главния олтар е поставена скулптурна композиция в римски стил, посветена на Вярата. Точно срещу олтара, в срещуположната част на катедралата, се намира едно от най-удивителните творения на бароковата дърворезба - църковният хор. Той е проектиран от скулптора Луис Ортиз и довършен от прочутия му колега Педро де Мена, изваял филигранно от махагон, кедър и орех 42 скулптурни фигури на светци. Те впечатляват и днес с невероятната изразителност на жестовете и емоцията, изписана по лицата им. Отстрани са двата органа, датиращи от 18 век, всеки от които има по 4000 тръби.
Катедралата в Малага се гордее със своите параклиси, които са произведения на изкуството и почитат различни светци. В близост до един от входовете е поставена мраморната скулптура „Пиета“, сътворена от флорентински майстори, а позлатената дърворезба в параклиса на Светото сърце е от далечния 16 век.
Параклисът, посветен на Благовещение, е направен изцяло от мрамор, с четири ахатови колони, а в центъра му е представена сцената, в която Дева Мария е посетена от архангел Гавраил. От двете им страни присъстват фигурите на покровителите на Малага - Свети Кириак и Света Паула, а най-горе е изобразено голямо слънце с летящ гълъб - символ на Светия Дух. Тук присъства и масонското изображение на „всевиждащото око“, за което казват, че е 
поставено при изграждането на храма от братството на „свободните зидари“
Кралският параклис също има своята история. Той е украсен с малък олтар, посветен на Дева Мария. Според преданието, готическата скулптура на Божията майка от 15 век е била носена от католическите крале Изабела Кастилска и Фернандо Арагонски по време на Реконкистата. Самите те са изобразени в молитвена поза от двете страни на Девата. 
Когато става въпрос за религия, Малага, заедно със Севиля, има славата на един от градовете в Андалусия, където се правят най-пищните процесии по време на Страстната седмица. Особено вечерните шествия са незабравима гледка - и така е всеки ден от Цветница до Великден. Разиграват се епизоди от живота на Исус, като върху дървени платформи са поставени фигури на библейските герои. Носилките са покрити с кадифе и се придвижват от членовете на различни братства, облечени в цветни роби. Тъй като
тежестта на платформите достига до 4 тона, носачите са над 200 души 
и често им се налага да спират за почивка по сигнал с камбанка.  Процесиите са придружавани от множество оркестри, сред които преобладават барабаните и духовите инструменти.
Малага е прочут и като родното място на Пабло Пикасо. Музеят на гениалния художник се помещава в двореца Буенависта. 20 години след смъртта на Пикасо неговите снаха и внук Кристин и Бернар даряват над 150 творби от различните периоди на артиста. Музеят се превръща много бързо в едно от най-посещаваните места в Испания. 
Разходката из Малага минава и през зелените пространства на парковете, които са предпочитано място за отдих от местните жители и туристите. За гостите на града истинска атракция представлява статуята на Ханс Кристиан Андерсен, изработена по поръчка на датското кралско семейство. 
Специална табелка припомня факта, че Андерсен е посетил Малага 
през октомври 1862 г. 
Модерното лице на града е покритата с мрамор улица „Маркес де Лариос“, където са разположени най-елегантните ресторанти, множество кафенета и луксозни магазини. Това е петата най-скъпа улица в Испания и ритъмът на живот тук изглежда съвсем различен.
Горещата кръв на Андалусия се усеща най-добре в нощните заведения, където се носят омайващите и страстни звуци на фламенкото. Неразделна част от испанската култура и традиция, в него се вплитат по неповторим начин танц, музика и глас. Пренесено в Андалусия от циганите, повлияно от маври и евреи, то неслучайно е обявено от ЮНЕСКО за световно културно наследство. 
Ритъмът на фламенкото те кара да забравиш за всичко наоколо и да съпреживееш всяка нота, всяка стъпка, всеки звук на китарата. И да поискаш самият ти да станеш част от тази невероятна южна страст, която разпалва непознати искри в сърцата.

Пътеводител

В Малага има безброй възможности за вкусно и евтино хапване. Почти навсякъде заведенията предлагат меню за около 6 евро, в което влизат ястие и напитка, заедно с тапас - мезета, които служат за разядка. Обикновено това са маслини, различни сирена, чипс, които се сервират в малки купички и се консумират най-често с бира. Бирата се движи между 1 и 2 евро и се пие в големи количества. 
Едно от емблематичните места, където може да се опитат тапас и вино от Малага е най старата таверна „Антигуа каса де ла Гуардиа„. Местната кухня е известна и със своето „pescaito frito“ - набор от малки парчета пържени риби като сардина и кефал, заедно с коктейл от скариди.  Сред най-популярните рибни ресторанти са „Ел Чинитас“ и „Ел Тинтеро“. На човек една вечеря излиза между 17 и 25 евро.
Плажовете на Малага са прекрасно място за събиране на тен. Западният край на бреговата ивица Коста дел Сол привлича с фин пясък и кристално чиста вода, а в източната част преобладават малките скрити заливчета и плажовете са по-каменисти. В района има много голф игрища, а семействата с деца могат да се порадват на различни тематични паркове, включително и два огромни аквапарка. 
Сафари паркът Selwo Aventura възпроизвежда естественото местообитание на 2000 животни от пет континента. Биопаркът във Фуенхирола е приютил тигри, крокодили, шимпанзета, горили, хипопотами, лемури, леопарди, орангутани, както и 140 вида бозайници, птици, влечуги и риби. Два-три пъти на ден се организират представления с животните. В стила на африканско село е изграден Паркът на крокодилите в Торемолинос, където живеят над 300 крокодила. Selwo Marina в Беналмадена пък е единственият парк в Андалусия с делфинариум и Антарктически остров, обитаван от пингвини. Там може да се плува с морски лъвове и да се правят снимки в басейн с делфини. Цените за възрастните в тези паркове се движат между 17 и 23 евро, а за децата от 11 до 17 евро.
Срещу 40 евро туристите, отседнали в хотелите по крайбрежието на Малага, могат да се насладят на двучасово вечерно фламенко шоу. Организиран транспорт ги откарва до съответното заведение, като в цената влиза чаша сангрия, вино или минерална вода.