123 или над 10% повече катастрофи, ръст на ранените с 54 души и непроменен брой на загиналите в сравнение със същия период на миналата година - това е картината на пътните произшествия в Русе и региона за първите девет месеца на годината. Сблъсъците са 1291 и при тях са пострадали 398 души, а 20 са загубили живота си.
Основна причина за катастрофите си остава скоростта - превишена и несъобразена. В 34 от случаите обаче виновен е бил лошият път и по тази причина са пострадали двама души. На второ място сред нарушенията е отнемане на предимството, а на трето - неспазване на дистанция. Алкохолът има пръст в малко над 5% от регистрираните произшествия.
Запазва се тенденцията огромният брой инциденти да стават през светлата част на денонощието. Запазва се и друга кошмарна тенденция - най-много жертви взема пътят Русе-Бяла с 8 убити, следван от направлението Разград с 4 и Силистра без загинал човек.
На по-сигурното движение през идващата зима е посветена започналата вчера едноименна национална полицейска акция. Ще се проверява подготвени ли са автомобилите за движение в снегове и ледове. Ще се гледат състоянието на гумите, светлините и цялостното оборудване, което всеки автомобил задължително трябва да има.