Първа по рода си в страната библиотека към църковен храм откриват в църквата „Св.Николай Чудотворец“ в неделя. На празника на народните будители в неделя митрополит Наум ще освети и благослови над 700 тома религиозна и художествена литература, които намериха свой дом в помещение до камбанарията на русенската черква, известна като Руската църква. 
Идеята се зародила още преди време, когато покойният Проватски епископ Антоний завещава своята богата сбирка от ценни издания на храма, разказа вчера отец Стефан от „Св.Николай“. Реализацията на библиотеката става по проекта „Отворен прозорец към вярата“, който получава финансиране за 6 месеца от фондация „Комунитас“. Докато подреждахме книгите на рафтовете, по които оставаше доста празно място, се случи истинско малко чудо, каза отец Стефан. И разказа как Михаил Михайлов от църковното настоятелство внезапно докарал половин камион книги - голяма част от личната библиотека на поета Здравко Кисьов, които останали след разчистването на неговия апартамент. Сред тях има изключително ценни издания, каза свещеникът, като припомни, че последната книга на Кисьов, издадена след смъртта му, е съдържала прекрасни стихове на религиозна тематика. 
Зам.-директорката на библиотека „Любен Каравелов“ Силва Василева пожела на добър час на благородната инициатива и дари няколко книги. Ще си сътрудничим с читалища, библиотеки, социални домове, а на лято в беседката в църковната градина ще отвори врати лятна читалня, каза Валентин Христов, който е ръководител на проекта. Той изрази надежда, че ще се намерят и дарители на финансови средства, за да може проектът да продължи и след изтичането на шестте месеца. А отец Стефан покани русенци да идват да четат. Има прекрасни книги, изключително удобно кресло, автомат за кафе до вратата на библиотеката - какво повече?! - възкликна свещеникът и увери, че ще могат и да се заемат книги за вкъщи.