"Платини искаше да стане президент на ФИФА, но нямаше куража да се изправи срещу мен. И вижте сега къде сме! УЕФА не ме искаше за президент, но аз бях преизбран", обяви в интервю за руската агенция ТАСС отстраненият от ФИФА Сеп Блатер. 78-годишният швейцарец разкри много интересни подробности относно избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства през 2018 и 2022 година.
"През 2010 Изпълкомът взе решение, съгласихме се Световното през 2018 да е в Русия, а 4 години по-късно да бъде в САЩ. Така щяхме да имаме две поредни първенства в двете най-големи политически сили. Това се промени след разговори на Саркози с принца на Катар, който преди това бе говорил и с Платини. На гласуването 4 гласа от Европа отидоха за кандидатурата на Катар, вместо за тази на САЩ, и Катар спечели с 12:10. Ако САЩ бяха спечелили домакинството, сега всички щяхме да говорим за прекрасното първенство в Русия и нямаше да има никакви проблеми във ФИФА", коментира Блатер пред ТАСС.
"Платини искаше да стане президент на ФИФА, но нямаше куража да се изправи срещу мен. И вижте сега къде сме! И жертвата на всичко това в крайна сметка е самият Платини. УЕФА не ме искаше за президент, но това не се получи, аз бях преизбран. Те от години са заразени с Анти-ФИФА вирус", каза още швейцарецът.
Той не пропусна да нападне и Англия, която бе сред кандидатите за Мондиала през 2018 година. "Те не могат да губят. Англичаните са измислили тази прекрасна игра, измислили са феърплея, но на гласуването имаше само един глас за тях. Никой не искаше Англия за домакин", заяви Блатер.