130 са младите поети, белетристи и журналисти, които са изпратили свои творби за ежегодния национален конкурс „Стоян Михайловски“, който се организира от Общинския детски център за култура и изкуство. Литераторите са 91 - те участват със 101 произведения в три възрастови групи. Журналистите са 39, като към тях се прибавят и 7 колективни участника - екипи на ученически вестници. И тази година младите автори работиха по зададени теми, за литераторите това беше „Светът е градина с различни цветя“, а за журналистите - „Различията ни правят по-богати“.
Участниците са от цяла България, като най-много са от Варна, София, Казанлък, Велинград, Пловдив, Търговище, Монтана, Стара Загора, Кюстендил, Карнобат и др. 
Жури под председателството на преподавателя в Русенския университет доц.д-р Руси Русев вече разгледа творбите и определи имената на победителите в различните категории и раздели. Награждаването ще стане на празнична церемония в събота, 31 октомври, посветена на Деня на народните будители. Тя ще започне в 11 ч в зала „Европа“ на Доходното здание, входът е отворен за всички.