Изборите в неделя бяха финалът на моята 4-годишна предизборна кампания, която водех всеки ден с хората. За мен това бе лесна кампания, тъй като не знам друг, който е посрещан и изпращан с аплодисменти. Макар да бяхме убедени в резултатите, които ще постигнем, се подразнихме и обидихме от липсата на екзитполове за Русе, коментира спечелилият втори кметски мандат от ГЕРБ Пламен Стоилов. Той не скри, че е имал очаквания за доста по-високи резултати, но обясни, че за целта е трябвало да има и по-голяма избирателна активност. Според Стоилов част от партиите, които са вкарали общински съветници, са били облагодетелствани от малкото гласували. Въпреки това той заяви, че е доволен от пъстрия общински съвет, който ще включва представители на 10 партии, и сподели, че очаква силно мнозинство, което да работи за каузата „Русе“.
Изпълних си обещанието, че от 26-ти на практика ще започна работа, тъй като вече следя всички процеси, а и спестихме пари от балотаж. Искам да заявя на опонентите, които твърдят, че връщаме живковизма, че това не е така. Просто хората гласуват за партии, които работят, коментира новият-стар кмет.
Стоилов бе категоричен, че ще запази екипа около себе и през втория си мандат. Рамо до рамо до него ще продължат да работят заместник-кметовете Иван Григоров, Димитър Наков, Страхил Карапчански, Наталия Кръстева и Даниела Шилкова, както и главният архитект Живка Бучуковска. Няма да бъдат сменяни и директорите на дирекции, козметични промени се предвиждали само в администрацията, където гражданите имали оплаквания. 
В общинския съвет влязоха качествени хора. Предполагам, че ще продължим да работим с Реформаторския блок и партиите, които ни подкрепяха досега. Но няма да работя с хора, които мразят Русе - тези, които опитаха да саботират пробива „Кауфланд“ и бул.“Тутракан“, категоричен бе Стоилов. Като приоритети през бъдещия си мандат той очерта ремонтирането на улици, тротоари и междублокови пространства с акцент кварталите, работа по уличното осветление, доизграждането на Доходното здание, както и изпълнението на проекта за кея, реконструкция на пешеходната зона и пълно обновяване на улиците към нея - „Славянска“, „Баба Тонка“, „Райко Даскалов“ и „Църковна независимост“.
Стоилов коментира емоционално и отсъствието на Русе от картата с резултати в изборната нощ.
Не съм очаквал, не съм и предполагам, че е възможно петият по големина град да изпадне в такова информационно затъмнение. Това ме обиди много и казвам, че повече няма да се случи, заяви кметът.
Отличници нарече победителите на първия тур в Русе, Иваново, Ценово и Борово областният координатор на ГЕРБ Пламен Нунев. За безспорен отличник със спечелени 58% от гласовете той определи новия-стар кмет на Иваново Георги Миланов. ГЕРБ спечели от раз в Борово, където кмет ще е Валентин Панайотов, и в Ценово, където начело остава д-р Петър Петров.
Очакваме историческа победа в неделя. Никоя друга политическа сила не е постигнала такива резултати през последните 25 години. Това обаче не е учудващо, имайки предвид постоянната и широкомащабна работа и добрите ни политики, коментира Нунев. Той допълни, че ГЕРБ увеличава влиянието си в Русенска област и заяви, че от 67 избираеми кметски места партията е спечелила 33, а за 14 ще се бори на балотаж. Въпреки това на територията на община Иваново не е спечелено само Пиргово, където 27 гласа не стигнали на кандидата на ГЕРБ, а в Боровска община ще има само 2 балотажа, които били на 99% спечелени. И в двете общини ГЕРБ има пълно мнозинство в общинските съвети. В община Русе партията завоюва 11 кметски стола от общо 13, като за мястото в Просена ще се бори на втори тур, а в Семерджиево не е издигала кандидат. Като победа ГЕРБ определи своите кметове в Ястребово и Ботров, където преобладава мюсюлманското население. 
Нунев коментира, че няма съмнения относно изхода от балотажа в Сливо поле и Бяла, където кандидатите на ГЕРБ ще се борят със своите опоненти. Като незадоволителни определи резултатите в Две могили и Ветово, където партията не успя да стигне със свой представител дори до втори тур. За пропуските там предстоели анализи.