Паднаха въпросителните около изборните резултати в Русе. Прогнозата за победа на Пламен Стоилов се потвърди, като цифрите са дори по-убедителни от първоначалните. Досегашният кмет печели втори мандат с 28 932 гласа, а основният му опонент Искрен Веселинов е с 9166 гласа. Точните проценти не могат да се изчислят поради липса на информация на броя действителни гласове към 19 часа снощи, но при 82.63% обработени секционни протоколи съотношението беше 52.69%:16.88% и не се очаква да претърпи съществена промяна.
С това поводите за радост в ГЕРБ не свършват, защото партията се превърна в политически хегемон. Освен в Русе тя превзе от раз кметските места в още три общини - Иваново, Борово и Ценово, и ще се бори в неделя за пост №1 в Сливо поле и Бяла. Само кметовете на Ветово и Две могили със сигурност няма да са от ГЕРБ, там на втори тур се изправят представители на други партии.
Сходно е положението в общинските съвети, където ГЕРБ формира силни групи и се превръща в основен фактор във властта по места.