Впечатляваща избирателна активност регистрираха двете секции в Бъзън. Около 14.30 часа вчера във всяка от тях гласа си бяха пуснали около 50% от имащите право на вот. В 179-а секция активността в следобедните часове бе намаляла, но гласуващите в 180-а секция бяха извили опашка пред урната. Това е и секцията, в която вота си пуска по-голямата част от населението и включва турските махали.  
Повечето хора вчера смятаха, че балотаж за кмет в тяхното село няма да има. Макар в Бъзън да съжителстват българи, турци, помаци и роми, без притеснение различните етноси показват симпатиите си и задоволството от работата на кандидата за втори кметски мандат от ГЕРБ Василена Цанкова-Борисова. Освен нея в битката за кмет участват кандидатът от ДПС Нехат Халкаджиев и Стилиян Станев от АБВ. Хората се връщат назад в годините, когато в селото е доминирала само една партия - ДПС. Смятат обаче, че все повече хора се преориентират в политическите си предпочитания и единствено по-възрастните държат твърдо на партийната вярност.
Към провал в селото обаче върви вотът за референдума. От секционните комисии разказват, че по-възрастните хора категорично отказвали да гласуват дали искат да се въведе електронен вот, тъй като тази възможност не ги засягала. Сметките показват, че всеки втори се отказва от правото си да участва в референдума и е поредното доказателство, че допитването ще приключи с крах.