1242 души ще се впуснат в превземането на креслата в местната власт в Русенска област като кандидати за общински кметове и съветници и селски кметове. Това показват публичните регистри на осемте общински избирателни комисии в областта, като безспорният извод, който може да се направи, е, че управлението си остава апетитна хапка. 
Прави впечатление, че голяма част от мераклиите за власт са опитали да се подсигурят двойно, като са се кандидатирали както за кметове, така и за общински съветници. 
Очаквано най-много са претендентите, които ще се впуснат в битката за кметския стол в Русе - 14. А иначе общо за осемте общини ще се борят 53 кандидати.
За гласовете в Бяла и Две могили ще се съревновават по осем кандидати.
Седем партии и коалиции издигат свои кандидати в Борово, а пет в Ценово.
Четирима ще се борят за доверието на гражданите във Ветово и Иваново, а най-малко са претендентите за Сливо поле - 3. 
Доста по-внушителен изглежда броят на мераклиите за общински съветници. Те са 974 души за общо 158 места в 8-те общински съвета.
За 51-членния местен парламент в Русе естествено напливът е най-голям - 25 листи с общо 438 кандидати за съветници. Прави впечатление, че най-кратката листа се състои от двама души, а има и един независим кандидат. С по две кандидатури са „Партия на зелените“ и „Комунистическа партия на България“. Само три са партиите, които ще играят с пълни листи. Това са ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ.  
В Бяла за 17 места ще се състезават 102 души, разпределени в десет листи. С 10 повече са кандидатите за 17-те мандата в Две могили. Те обаче са регистрирани в девет листи. Далеч по-малко са кандидатите във Ветово и Сливо поле - по 78 и 68 мераклии, които също ще се конкурират за 17 мандата. 
60 в осем листи са кандидатите за съветници в Борово, които ще се съревновават за 13 места. 
За бъдещия 13-членен общински съвет в Иваново са регистрирани 8 листи с общо 59 мераклии.
В Ценово отново за 13 места кандидатстват най-малко души - 57, разпределени в 7 листи.
Подобна е ситуацията и при кандидатите за кметове на 67-те села в осемте общини в Русенска област. Те са точно 216, като очаквано най-много са желаещите в 13-те села в община Русе. Тук ще се борят 38 кандидати, като още преди изборите резултатът за двама от тях е ясен. Победата на ГЕРБ в Басарбово и Ново село е в кърпа вързана, тъй като там няма други кандидати освен сегашните кметове Николай Колев и Мариела Йорданова. По двама кандидати ще се съревновават в Долно Абланово, Семерджиево и Ястребово. По-оспорвана ще е битката в останалите села, където в надпреварата се впускат по трима или четирима кандидати. 
Победата за ГЕРБ е предрешена и в боровското село Брестовица, тъй като там отново има само един кандидат - сегашният кмет Светла Георгиева. Мераклиите, които искат да се сдобият с власт в останалите пет села в Борово, са 17. Най-желаното село в общината и в областта се оказва Обретеник, за което има осем кандидати. Останалите четири села в Борово са с по двама, трима и четирима кандидати.
В още едно русенско село - Помен в община Две могили, резултатът е предрешен преди местния вот, тъй като отново има само един кандидат. Там победител ще е Сетвийе Имамова от ДПС. Значителен е броят на кандидатите в общината, където за останалите осем села в битката влизат 33 кандидати. Най-малкото село в Русенска област - Пепелина, и тази година няма да си избира кмет, тъй като хората са далече от сто жители.  
За кметските столове на деветте села в Бяла ще се борят 31 кандидати. По двама са кандидатите в Ботров и Дряновец, а в останалите в надпреварата влизат по трима и четирима претенденти. В Сливо поле също има девет села, но там както и при борбата за кметския стол в общината, напливът не е толкова голям, защото има 22 кандидати. В Иваново и в Ценово за 8-те села има съответно по 29 и 28 кандидати. За петте селца във Ветово ще се борят общо 16 кандидати. Тук най-желано се оказва Кривня, където има петима кандидати.