Жп прелез за пешеходци, велосипедисти, инвалидни и детски колички ще бъде изграден в „Родина 4“. Строителството му бе поискано от живеещите в района, които протестираха срещу поставянето на метални решетки от двете страни на жп линиите, които минават през квартала. Така бе затворен пътят им от ул. „Стара планина“ към бул. „Цар Освободител“, а хората заявиха, че се чувстват като в концлагер. С писмо до регионалното министерство и Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и копие до кмета и областния управител те поискаха да бъде изграден пешеходен жп прелез.
Местната власт се ангажира с решаването на проблема и тези дни беше получено съгласие от НКЖИ за изграждането на пешеходен прелез в този район, каза и.д. кмет Димитър Наков. Доволни сме от развитието на нашия проблем до този етап, ще очакваме и резултатите, заяви за „Утро“ Симеона Димитрова, която живее в района.  
Димитър Наков вчера проследи на място напредъка по изграждането на пробива „Кауфланд“ и кръговото кръстовище. Двата обекта се изпълняват по мащабния транспортен проект.
Вече се вижда, че така чаканият пробив е осъществен и проектът е пред своя успешен край, коментира Наков. Последните изкопни работи са привършили и се очаква асфалтът от двете страни на конструкцията да бъде съединен. Предстои да се направи отводнителната канализация и да се доизградят конструкциите, които са за бъдещите мостове и подпорни стени.