62-годишният пенсионер от Англия Ричърд Джон, който на 20 октомври около 20.10 часа блъсна двама пешеходци, единият от които намери смъртта си на пътя, бе пуснат под домашен арест. Оказа се, че фатално бутнатият Гецо Василев, на 77 години, е бил съсед на британеца, семействата им поддържали отлични отношения и всеки ден си ходели на гости. Дъщерята на загиналия Румяна, която също пострада, вече била изписана от болницата и се възстановявала у дома, твърдят близки на Ричърд.
Пред Русенския окръжен съд и обвинението, и защитата единодушно поискаха на британеца да бъде взета постоянна мярка за неотклонение домашен арест. Двете страни обаче прочетоха фактите по различен начин.
Според прокуратурата Ричърд е карал мерцедеса, без да съобрази скоростта си нито с пътната обстановка, нито с това, че по улицата в Сваленик се движели пешеходци. След като блъснал Гецо и Румяна с около 50 км/ч, британецът не спрял, а избягал от местопроизшествието. Потърсил контакт със свой съсед, на когото разказал за катастрофата, и с него се върнали обратно на фаталното място, след което Ричърд се предал.
Адвокатът на англичанина обаче изтъкна, че клиентът му се е движил с разрешената за селото скорост, не е пил алкохол, но е имал лошия късмет да шофира по хлъзгав и тъмен участък, малко след като валял дъжд. В допълнение с тъмните дрехи на пешеходците и факта, че те са вървели в средата на неговата лента от пътното платно, се е стигнало до неприятния случай. Защитникът бе категоричен, че Ричърд е разстроен от станалото и искрено съжалява. Неговата версия била, че не е напускал местопроизшествието, за да избяга, а за да открие помощ и човек, който говори български. 
Ричърд живее в Сваленик от 8 години заедно с партньорката си в живота, която също е англичанка. Той е със статут на постоянно пребиваващ в България. Ако бъде признат за виновен за катастрофата, може да бъде наказан с между 3 и 10 години лишаване от свобода.
На фаталния 20 октомври Гецо и Румяна, която е председател на организацията на БСП в Сваленик, участвали в предизборно събрание с един от кандидатите за кмет. След като сбирката приключила Гецо, Румяна и кандидатът били застигнати на улицата на път за дома от мерцедеса, който блъснал бащата и дъщерята и ги преметнал през покрива на автомобила. От удара възрастният мъж паднал мъртъв на земята, а жената останала да лежи с дълбок шок и леки наранявания. Без драскотина се разминал само кандидат-кметът.
В крайна сметка съд, прокуратура и защита решиха, че най-подходяща за Ричърд е мярката домашен арест. Решението може да се оспори, но страните бяха категорични, че няма да го направят.