Проф.д-р Пенчо Косев е първият лекар с професорска титла по медицина в Русе. Той е и единственият професор, който работи в многопрофилна болница. Останалите му колеги по академично звание се грижат за здравето на пациентите си в университетски болници.
40 години вече д-р Косев е на медицинското поприще в Русе и въпреки че във времето е имал много покани да отиде в софийски клиники, той остава в Русе и създава чудесна ортопедична школа, която е призната в цялата страна. Затова няма нищо по-логично от това началникът на ортопедичното отделение в Многопрофилната болница доц.д-р Пенчо Косев
да направи следващата крачка и да подаде документи за професор
в конкурса, обявен през януари тази година в Русенския университет. Вместо изискваните две авторски книги по стандартите на Медицинска академия София, доцентът представя шест, едната от които на английски език, 50 авторски и в съавторство статии, издадени у нас и в чужбина, и 115 публикации в наши и чуждестранни издания, пленарни доклади и презентации. 
„Най-ценната ми книга, с която се гордея, е „Първична тотална колянна артеопластика“, която е професионално четиво за ендопротезиране на колянна става. Искам да подчертая, че тази операция в англосаксонската литература и в американската медицинска практика е най-честата ортопедична интервенция, превъзхождаща три пъти хирургичните намеси при тазобедрените стави. В България досега обаче няма нито едно ръководство за нея, независимо че от 20 години тя се прави редовно от ортопеди. За мен тази книга е ценна, защото е учебник за основите при операции на колянните стави, и от него могат да се учат много млади колеги“, обяснява с гордост проф.д-р Косев. 
Комисията оценява по достойнство трудовете му и на 18 септември го удостоява с академичното звание професор по медицина. Най-ценно за мен при присъждане на професорската титла остана
признанието на доайена в ортопедията в България проф.Петър Дичев
споделя вълнението си лекарят. Най-авторитетният специалист в ортопедията пише в рецензията си, че въпреки относително закъснялата професура на доц.д-р Пенчо Косев заради големите му ангажименти към пациентите като ръководител на едно от най-тежките звена на Многопрофилна болница Русе, той е показал завидни качества, с които напълно е заслужил титлата професор по медицина. Като най-голямо и заслужаващо уважение управленско качество на русенския ортопед проф.Дичев откроява изграждането на ръководения от д-р Косев екип от високо квалифицирани специалисти, които са му и отлични приятели. Не познавам друг окръжен специалист с подобна активност по отношение на израстването и квалификацията на подчинените му, нито звено в страната с толкова голям процент на лекари, защитили докторска степен, завършва рецензията си проф.Дичев в подкрепа на професурата на изявения русенски специалист.
Примерът на бащата е решаващ за младия Пенчо при избора на професия
Д-р Косю Косев е един от основателите на бронхологията в русенския Тубдиспансер и синът от малък попива всичко, което бащата споделя вкъщи за работата си. Вече десетокласник в „Христо Ботев“ Пенчо категорично решава, че ще стане лекар и заляга здраво над уроците. Родителите го подкрепят и дори искат да ходи на частни уроци по биология и химия, но момчето гордо отказва и започва сам да се подготвя. През 1969 година завършва гимназията с отличен успех и е приет в Медицинска академия в София. Шест години по-късно Пепо, както го наричат приятелите, е дипломиран лекар и започва работа като участъков терапевт в бившата Пета поликлиника до Захарна фабрика. 
Няколко месеца по-късно младият доктор е забелязан от тогавашния началник на отделението по ортопедия в Окръжна болница д-р Кольо Кожухаров и той го взема на работа при него.
Нямах намерение да ставам ортопед, но грижата за пациенти със счупени крайници ми хареса и аз започнах да специализирам ортопедия и травматология, а през 1982 година взех тази специалност, връща се назад в годините професорът.
По-късно д-р Кожухаров отива на работа в София, където става доцент и после професор, а на негово място през 1989 година за началник на отделението е назначен д-р Косев, който и досега ръководи и обучава ортопедите в МБАЛ Русе. А от 1995 година докторът е и преподавател по ортопедия и травматология в Русенския университет.   
Две години след като защитава специалност, младият ортопед тръгва на
специализации при световно известни ортопеди и травматолози
Девет години д-р Пенчо Косев изучава „Артроскопска хирургия“ при проф. Хаастерс в Москва, „Модерна травматология“ и „Гръбначна хирургия“ при проф. Хорошовски в Израел, „Хирургия на колянната става“ при проф.Мюлер в Швейцария, „Хиропластика“ в Лос Анжелис, кара Курс за напреднали артроскописти при проф.Ериксон в Италия, усвоява „Артроскопска хирургия“ при проф.Марияни също в Италия и „Модерна реконструктивна ортопедия и травматология“ при проф. Грюм в Англия. Тези световни светила в ортопедията допринесоха много за моето развитие и благодарение на тях аз израснах до това, което съм в момента, признава професорът.
След специализациите следват инструкционални курсове в Хамбург, Берлин, Мюнхен, Саутхямптън, Париж и Страсбург. Отвсякъде, където д-р Косев специализира,  взема по нещо за модел как да организира русенското ортопедично отделение така, че то да отговаря на всички стандарти и изисквания и да прилича на тези, в което вече е бил. Като се завръща в Русе, той постепенно внедрява нови и модерни неща в работата на екипа си и успява да го издигне до степен, която не позволява грешки в операциите. В момента всички негови млади колеги работят обща травматология, а всеки един от тях специализира тънкости в ортопедичната хирургия като артроскопии, ендопротизиране, гнойно-възпалителни процеси и други. По този начин лекарите се специализират допълнително. Това се оказа изключително далновидно, тъй като
екипът в отделението е най-добрият в България и това е признато от всички известни ортопеди
казва с гордост проф.д-р Косев. В момента от 14 лекари в отделението четирима са доктори на медицинските науки и са специалисти по сериозни заболявания на опорно-двигателния апарат, а на други четирима предстои скоро да извървят пътя до това научно звание. Самият професор Косев е специалист по реконструктивна ортопедия и травматология и главно оперира пациенти с вродени деформации.
За мен е голяма гордост, че успях да създам моя собствена ортопедично-травматологична школа от специалисти, които ще ме заместят достойно след време, казва професорът и припомня случая, за който писа „Утро“ миналата седмица. Именно един от обучените от него специалисти постави успешно имплант на бедрената кост на 100-годишната баба Рада, която постъпи в отделението с гнойна открита рана на бедрото в резултат на фрактурата. Възрастната жена сега се чувства много добре.
Най-много се гордея с дъщеря си 
казва с бащинска радост професорът. 28-годишната Елена е завършила икономика и дипломация в София и в момента работи в Англия. 
На 63 години професорът е в перфектна форма и това никак не е случайно, защото той е запален спортист, като едно от хобитата му е плуването. През лятото пътува всеки уикенд до морето и плува по близо 1.5 километра на ден. През зимата кара ски, а когато не може да прави нито едното, нито другото, играе тенис на корт. Другото му хоби е да пътува по целия свят, да обикаля непознати страни, да опознава чужди култури. И това хоби чудесно се съчетава с конференциите и големите медицински форуми, на които го канят като утвърден специалист. Впрочем от 1986 до 2014 година именно на такива важни форуми проф.д-р Пенчо Косев е награден шест пъти, от които пет пъти с първа награда в областта на ортопедията и травматологията.