Днес футболът е социален феномен и индустрия за милиарди. Когато се играе голямо първенство, цялата планета гледа и после дълго коментира. За родина на играта претендира Англия и като че ли няма много желаещи да й оспорват това право. Но докато все още има хора, които се опитват да оспорват откъде идват корените на играта, безспорен факт е кой е първият футболен клуб в света. Това е британският ФК „Шефилд“, основан на днешния 24 октомври преди цели 158 години - през 1857-а.
Основателите на клуба са Натаниел Кресуик и Уилям Прест
По време на приятелска игра на крикет двамата авантюристи решават да положат основите на отбор, който в последствие ще се превърне в първия професионален футболен тим. Кресуик и Прест са виновни и за създаването на „шефилдските правила“ във футбола. Интересното при тях е, че засада не се отсъжда и за пръв път светът се запознава с фаула. Но не е само това - на двамата ентусиасти дължим още ъгловия удар, напречните греди, играта с глава и присъствието на 11 души от отбор на терена.
През втората половина на ХIХ век във Великобритания е било обичайно всяко училище, сдружение или завод да играе по свои собствени правила. Едва шест години след приемането на „шефилдските правила“ е сформирана Футболната асоциация на Англия, а след това и техните официални правила, станали популярни през 70-те години на ХIХ век.
Съгражданите и първи съперници на ФК „Шефилд“ са ФК „Халам“
Основани през 1860 година те официално са вторият най-стар отбор в света. През същата година се състои и най-старото футболно дерби, като това съперничество се превръща в най-продължителното въобще в световната футболна история. През 1863 година в областта на Шефилд вече има 15 футболни клуба, но от ФК „Шефилд“ решават, че в търсене на по-голяма конкуренция обхватът на асоциацията трябва да се разшири. Създадена е Футболната асоциация на Англия, на която тимът става пълноправен член, но продължава да практикува своите футболни правила. В крайна сметка едва през 1878 година най-старият клуб в света се примирява и приема правилата на ФА.
ФК „Шефилд“ 
може да се похвали и с трима английски национали -
Чарлз Крег, играл в първия международен мач срещу Шотландия през 1872, Джон Оуен и Джон Хъдсън. И тримата играят само по един мач за родината си.
Отдалечаването на клуба от елита на Англия започва, когато през 1885 година е приет документът, узаконяващ основаните клубове като професионални. ФК „Шефилд“ изпитва огромни финансови трудности да се мери с отбори като „Астън Вила“, „Нотингам Форест“ и „Нотс Каунти“ и предлага на ФА да създаде трофей, който да се връчва на най-добрия аматьорски тим. Така през 1904 година отборът от Шефилд става първият и носител, като с това се свързват и най-големите му успехи.
Малко преди 150-годишнината от основаването на отбора
управниците на клуба влизат в контакт с управата на „Реал“ /Мадрид/
с желанието да изиграят приятелска среща в чест на юбилея. И двата отбора са носители на Ордена за заслуги на ФИФА и това вдъхва надежда на хората, свързани с най-стария тим. Мачът обаче не е организиран и така през 2007 година ФК „Шефилд“ посреща „Интер“ /Милано/ на „Брамал Лейн“ в Шефилд пред препълнени трибуни (18 741 зрители). Двубоят завършва с победа 5:2 за италианците. Участие взима световният шампион със Скуадрата Марко Матераци и младата звезда на италианския футбол Марио Балотели, който по-късно играе за „Ливърпул“, но е отпратен обратно в родината си заради серия изцепки и най-вече заради слаба форма. Сред гостите на събитието е и бразилската легенда Пеле. 
Въпреки че големите успехи определено липсват във витрината на ФК „Шефилд“, то той винаги ще остане в историята на играта като най-стария футболен клуб в света. И може би точно това го направи в началото на септември тази година 
първия английски тим, който получи катарски инвестиции
Според информация на Асошиейтед прес Катар ще инвестира 100 000 паунда, които ще помогнат на ФК „Шефилд“ да се върне на бившия си стадион „Олив Гроув“ в града.
„Не става интерес за демонстриране на финансова мощ. Това е катализатор, за нещо, което може да направи впечатление - партньорство между новите световни богаташи и първия футболен клуб. Това партньорство ще защити световното футболно наследство“, заяви президентът на клуба Ричард Тимс, чийто тим в момента се състезава в първа дивизия на аматьорския футбол в Англия, която се пада точно седем нива под Висшата лига.
 

Десетте най-стари отбора в света

1. „Шефилд“ (Sheffield F.C., 1857 г.)
Признат е за най-стария клуб в света от ФИФА. Основан е през 1857 година. Печели Аматьорската купа на Футболната асоциация (ФА) през сезона 1903-04 година. Днес играе в осма дивизия.
2. „Халам“ (Hallam F.C.,1860 г.)
В момента също играе в осма дивизия. Основан е като клуб по крикет още през 1804 година, а футболният клуб е основан през 1860 година. Приема срещи на историческия стадион „Sandygate“, който е записан в Книгата на Гинес като най-стария футболен стадион в света.
3. „Крей Уондърърс“ (Cray Wanderers F.C., 1860 г.)
Полупрофесионален клуб. В момента играе в седма дивизия в английското първенство. Никога не се е изкачвал по-нагоре от шеста дивизия.
4. „Уърксоп Таун“ (Worksop Town F.C., 1861 г.)
Полупрофесионален клуб от Нортийст Нотингамшир. Днес играе в седма дивизия на английското първенство. Най-високото ниво, което е достигал в историята, е шесто.
5. „Нотс Каунти“ (Notts County F.C., 1862 г.)
През 1888 година е един от 12-те клуба основали Английската висша лига. Стига финалите на ФА къп през 1891 година и става шампион през 1894 г. В момента играе в трета дивизия на английското първенство.
6. „Стоук Сити“ (Stoke City F.C., 1863 г.)
Играе във Висшата лига, домакинският стадион е „Британия стейдиъм“ е с капацитет 27 740 места.
7. „Брадфорд Парк Авеню“ (Bradford Park Avenue A.F.C., 1863 г.)
В момента играе в осма дивизия, стадионът им е с капацитет 3500 души (1800 седящи).
8. „Бриг Таун“ (Brigg Town F.C., 1864 г.)
Малкият клуб от Бриг, Норт Ликълншайър в момента играе в осмо ниво на английското първенство. Стадионът им е с капацитет 4000 души.
9. „Нотингам“ (Nottingham Forest F.C., 1865 г.)
Основан е през 1865 годна, а става професионален през 1888 година. Един от най-славните британски отбори. Печели ФА къп през 1897-98 година, шампионската титла на Англия и два пъти турнира за Купата на европейските шампиони - предшественика на Шампионската лига.
10. „Рексъм“ (Wrexham F.C., 1864 г.)
Печели купата на Уелс 23 пъти. В момента играе в пета лига в английското първенство. Домакинският им стадион „Racecourse Ground“ е най-старият футболен стадион за международни мачове, който все още се използва.