Девет блока в Русе ще придобият нов облик, след като вчера за тях започнаха същинските строителни дейности по санирането с европейски средства. Това стана ясно на официалната среща между фирмите изпълнители и управителите на етажна собственост в заседателна зала на Общината.
Санирането ще зарадва жителите на блок „Устрем“, вх.1 на ул. „Раковски“ 14, „Волов“, вх. Б на „Цар Освободител“ 116, „Славей“ на „Дондуков Корсаков“ 5, „Отец Паисий“ на „Генерал Скобелев“ 22, „Максим Горки“, вх.1 на пл. „Иван Вазов“ 20. Санирани ще бъдат и блок „Сградостроител“ на ул. „Сливница“ 28, „Баба Тонка“, вх. Д на ул. „Лозен планина“, както и блок на ул. „Алеи Възраждане“ 4 и на ул. „Бистрица“ 2.
Предвижда се във всички блокове да бъде подменена дограмата на апартаментите и в общите части на сградата, както и топлинно изолиране на външните стени. В блок „Славей“ ще бъде ремонтирана дървената конструкция на покрива и ще бъде положена топлинна изолация, а в блоковете „Баба Тонка“, вх. Д, и блока на ул. „Алеи Възраждане“ 4 ще бъде ремонтиран плоският покрив, ще бъде положена топлинна изолация и хидроизолация.
Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи за блоковете „Устрем“, „Волов“, „Отец Паисий“ и „Максим Горки“ е 55 календарни дни, а за останалите пет - 60. Стойността на строително-монтажните дейности варира от 72 168 лева до 214 004 лв.
Дейностите се изпълняват по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ на оперативна програма „регионално развитие“. По нея в Русе има 12 блока, които имат сключени договори с Министерството на регионалното развитие. Два от тях - блок „Щастие“ и „Родопи“, са завършени, но все още има довършителни процедури, свързани с документите. За другите девет същинското строителство започва, а само един - на ул. „Алеко Константинов“ 12, ще остане за идната година, тъй като там има проблем при избора на изпълнител, каза за „Утро“ шефът на Сдружение „Регионална енергийна агенция-Русе“ Никола Кибритев.