В събота ще станат известни номинациите за шестото издание на националния литературен конкурс „Елиас Канети“. В журито са литературните критици проф.д-р Милена Кирова и доц. д-р Борис Минков, театроведът проф.д-р Виолета Дечева, Ивайла Александрова, носителка на приза „Канети“ за 2009 г., проф.д-р Пенка Ангелова, председател на дружество „Елиас Канети“, Владислав Атанасов, председател на общинската комисия по култура, и д-р Мая Ангелова от Русенския университет. 
30 автори - 21 мъже и 9 жени, се борят за отличието в раздел „Белетристика“. Те кандидатстват с 25 романа, разкази, новели, пътеписи, една повест и приказка. В драматургията предложението е едно - пиесата „Злият принц“ на Георги Тенев, носител на русенската награда за 2013 г. Сред авторите са Теодора Димова, Христо Карастоянов, Катерина Хапсали, Емилия Дворянова, Иван Станков, Радослав Парушев, Галин Никифоров, Людмил Тодоров, русенецът Явор Цанев и др. 
Наградените ще бъдат обявени на церемония, посветена на Деня на народните будители, на 30 октомври от 18 ч в зала „Европа“. Призът е статуетка на Мая Кубратова, диплом и парична сума - 5000 лева за белетристика и 2000 лева за драматургия.