Дoбре смазан канал за внос на едро на нелегални цигари от Гърция е пресечен в местността Трите гълъба в Средна кула в петък през нощта. Около полунощ в бял двуетажен гръцки автобус „МАН“ са намерени близо 100 мастърбокса „Карелия Слимс“.
Луксозният рейс без пътници е подложен на обиск от мобилна група с граничари и митничари. От прясно изградени тайници по цялата дължина на пода на втория етаж и в багажното отделение във возилото са извадени общо 4996 стека, които съдържат 49 960 кутии с 999 200 къса цигари. По цени на съдопроизводство аферата е за 349 720 лева.
Акцията за разбиване на канала е проведена, след като в петък късно следобед в Регионалния сектор „Гранична полиция“ е получен сигнал за нелегални цигари, които се превозват в гръцки автобус, конвоиран от софийски джип „Хюндай“. Според информацията рейсът е влязъл в страната през ГКПП „Илинден“.
По заповед на директора на РСГП комисар Виктор Гецов в 21.30 часа е сформирана мобилна група от граничари и митничари, която засича двете возила на входа за града на хижа „Приста“. След проследяване от разстояние рейсът и джипът са установени в Трите гълъба до склад за ПВЦ дограма, който е под банков запор заради необезпечен кредит. Рейсът е с тъмни стъкла, но митничари и граничари установили, че вътре има двама мъже. На команда „отворете вратата“ те не реагирали, но при щурма на вратите едната поддала и се отворила. При вида на униформените единият мъж се отървал по малка нужда от уплаха. Другият безропотно вдигнал ръце.
Хитро изработените тайници бързо били открити. След това било установено и скривалището в багажника. От двете места са извадени 100 бака цигари /без четири стека/.
Разконспирирани са общо шест мъже на възраст около 40 години, съпричастни към контрабандата - софиянец, който е карал джипа, русенец, който държи склада, и трима гърци и грузинец с гръцко гражданство от град Серес. Още в събота случаят е докладван на главният прокурор Сотир Цацаров.
Нелегалният организиран канал за доставка на цигари от Гърция за България действа от началото на 2013 година, но от май е под наблюдение от Гранична полиция, каза на пресконференция вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Оттогава са заловени три пратки - на 5 октомври на ГКПП „Илинден“ и на 14 декември и 7 януари в Русе. Трите случая на заловени цигари в еднакво направени тайници в южната ни съседка говорят за организирана престъпна група и затова в понеделник  тази контрабанда ще бъде предадена на Специализираната апелативна прокуратура, обясни Лазаров. По думите му трите разработки са предотвратили щети за държавата на обща стойност 7 милиона лева.
Тайникът е направен изключително професионално по цялата дължина на автобуса с височина 40 см, което предполага, че може да бъде ползван както за превоз на цигари, така и за трафик на хора, посочи новият началник на митницата Пламен Минков. По думите му разкриването на случая показва отличната координация на митницата с полицията и прокуратурата.
Четиримата чужденци са задържани в следствения арест по разпореждане на районния прокурор Георги Георгиев и ще им се иска постоянна мярка за задържане под стража, уточни окръжният прокурор Огнян Басарболиев, който благодари на преките участници в операцията в петък.