Българската национална телевизия и Нова Броудкастинг Груп ще излъчват ХХV европейско първенство по футбол – УЕФА ЕВРО 2016. Зрителите ще станат свидетели на качествени футболни срещи, богата студийна програма с анализи и новини от горещите точки на първенството.

БНТ участва в търга на УЕФА като част от офертата на ЕБУ (European Broadcasting Union) по придобиването на правата за УЕФА ЕВРО 2016 за 26 държави в Европа. В този проект партньор е Нова Броудкастинг Груп.

Двете телевизии ще покажат на живо по 27 мача, включително – едновременни излъчвания на мача на откриването на 10 юни 2016 г. и финала, месец по-късно, както и един мач от предварителната фаза. Така 48 от общо 51 мача ще бъдат разпределени по равно за ексклузивно излъчване във всяка от телевизиите - равен брой срещи от всеки етап на първенството, според предварително изтеглен жребий. Окончателната схема ще стане ясна веднага след жребия на 12 декември 2015 г.

„БНТ откри коректен и надежден партньор в лицето на Нова Броудкастинг Груп с решението си да сублицензира част от мачовете. Решението бе продиктувано от поскъпването на телевизионните права за излъчване на Европейското първенство по футбол и намалената държавна субсидия на БНТ спрямо последните години. През 2016 година за националната телевизия предстои силно спортно лято. След по-малко от месец, след като приключи УЕФА ЕВРО 2016 - на 5 август - започва и лятната олимпиада в Рио. Последно през 2012 година БНТ направи това – излъчване на европейско първенство и олимпийски игри. И следващата година ще докажем, че имаме изключителен спортен екип”, заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

„За нас е чест и удоволствие да си партнираме с Българската национална телевизия в този мащабен и зрелищен проект. Освен поредното атрактивно предложение за зрителите, с УЕФА ЕВРО 2016 искаме да осигурим на футболните фенове едно наистина качествено изживяване. Готови сме да използваме целия потенциал, който имаме като медийна група, за да го постигнем, защото зрителите го заслужават”, коментира главният изпълнителен директор на Нова Броудкастинг Груп Дидие Щосел.

УЕФА ЕВРО 2016 ще се проведе в десет града на Франция от 10 юни до 10 юли. За първи път на финалите на европейско първенство ще играят 24 отбора, разделени в 6 групи с по 4 тима във всяка група. Ясни са и часовете на срещите - мачовете в груповата фаза и осминафиналите ще се играят от 16:00 ч., 19:00 ч. и 22:00 ч., а четвъртфиналите, полуфиналите и финалът - от 22:00 ч. Като домакин, Франция автоматично се класира за първенството. Още 19 отбора се класираха след квалификациите, а последните четири отбора ще бъдат определени след плейофи в средата на ноември 2015.


Първото предизвикателство за зрителите е жребият за УЕФА ЕВРО 2016. Той ще се проведе на 12 декември в Париж и ще бъде излъчен в съботната вечер в пряко предаване по БНТ1, БНТ HD и Diema.

Нова Броудкастинг Груп ще излъчи общо 27 мача на живо, като срещите от 16:00 ч. и 22:00 ч. ще бъдат излъчвани по Нова, а тези от 19:00 - по Diema. Тези срещи ще бъдат излъчвани паралелно и в каналите от пакета Diema Extra в HD качество. Още 24 мача ще бъдат излъчени на запис. Спортният екип на медийната група ще заложи на традиционния си стил при отразяването на футболните двубои, утвърден и познат на зрителите през годините от УЕФА ЕВРО 2008, срещите във Висшата лига, „А” професионална футболна група и квалификациите за УЕФА ЕВРО 2016. Богата студийна програма с анализи и коментари на най-утвърдените имена във футбола ще бъде на разположение на зрителите, а екип на медията ще проследи и предаде на живо от Париж най-интересните новини и най-любопитни моменти от първенството.

На своите зрители БНТ ще предложи всичко онова, което направи незабравимо последното голямо първенство – Мондиал-2014 в Бразилия – излъчване на 27 мача на живо и 24 на запис. Обществената телевизия отново ще заложи на опитни и компетентни коментатори, както и на репортерите на стадионите във Франция. Гости в студийните програми ще бъдат популярни имена във футбола – футболисти, треньори и съдии. Веднага след края на последния мач в полунощ ще има обобщаващо за деня предаване, в което ще гостуват звезди от сферата на футбола, музикалната сцена, театъра, киното и телевизията.

Всички срещи, които ще бъдат предавани в каналите на двете медийни групи, ще бъдат споделени и в онлайн платформите им - на bnt.bg и Gong Play.