Грамажът на храните от Детска млечна кухня в Русе е намален, но цената остава същата, роптаят родители.
По-малкото количество не е достатъчно за децата ни, оплакват се майките и подозират, че в кухнята нарочно пестят от продуктите за малчуганите.
Наистина детските порции малко са намалени, но това  не ощетява децата, защото калоричността им е увеличена, коментира в отговор на наше питане Мариела Личева, шеф на общинската дирекция „Здравни и социални дейности“.
Това не е приумица на Млечна кухня или на местната администрация, а резултат от прилагането на новата наредба за здравословното хранене на децата до 3 години на Министерството на здравеопазването. Според нея основното ястие се намалявало с 20 грама, а десертът със 100 грама. Порциите по новите стандарти се предлагат от средата на януари, когато излезе новият рецептурник, обясни Личева.
По думите й информацията за новите менюта била залепена във всички пунктове на Млечна кухня, както и в детските ясли. Там били записани грамажът и енергийната стойност на всяко от предлаганите ястия за малчуганите, така че родителите би трябвало да са наясно. Факт е обаче, че тази информация не е стигнала до голяма част от майките.
Личева коментира още, че в градините децата вече закусват с корнфлейкс и жито, но това не се възприема добре от всички родители. Тя подчерта, че самоинициативи при приготвяне на детската храна няма, тъй като тя е подложена на строг контрол от Агенцията за безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция.
Според наредбата за здравословното хранене мъниците  до 3 годинки трябва да приемат разнообразна и пълноценна храна, като се наблегне на плодовете и зеленчуците, на млякото, млечните продукти и на други богати на белтъчини храни. Мазнините, захарта и солта се ограничават до количества, съответстващи на физиологичните нужди в тази възраст.