Сагата с бруталното убийство на русенския търговец на бижута Явор Николов не само не върви към финал, а става все по-мътна и заплетена. Причината - близо 2 години след старта на делото срещу сочените за убийци Николай Ламбаджиев и Пламен Миланов съдът сметна, че процесът трябва да започне от нулата. Решението идва, след като казусът бе въртян по всевъзможни инстанции - от Окръжния съд в Русе стигна до Апелативния във Велико Търново. После пък с решение излезе и Върховният касационен съд, който го препрати за разглеждане в Апелативния съд във Варна.     
Според варненските магистрати русенските окръжни съдии са постановили присъда без необходимата задълбоченост, без да изследват внимателно събраните факти и доказателства и са допуснали съществени процесуални нарушения.
Бижутерът беше убит на 25 юни 2012 година на Текето по особено мъчителен начин. Обвинението твърди, че 44-годишният таксиджия от София Миланов и 34-годишният Ламбаджиев от Червена вода са примамили жертвата с оферта да му продадат изгодно 3 килограма бутикови сребърни бижута. Николов пожелал да ги купи, а огледът на скъпоценностите бил планиран на 25 юни 2012 година на Текето. Всъщност бижута не е имало, а целта на Ламбаджиев и Миланов била да убият търговеца и да му откраднат парите.
Според прокуратурата 35-годишният търговец е удрян яростно поне 25 пъти с чук в лицето и главата, след което е завързан със свински опашки, а малко по-късно трупът му е изгорен. В резултат от това двата крака на Ламбаджиев обгорели. Няколко дена след жестокото убийство Ламбаджиев се добрал до златни накити и скъпоценности на жертвата, но не споделил плячката със своя съучастник. Това предизвикало яростта на Миланов, който усилено търсил Ламбаджиев и му пращал заплашителни SMS-и. Овъгленият труп на бизнесмена бе открит двайсетина дни по-късно от случайно преминаващи хора в гората край Николово. Няколко дни след убийството Ламбаджиев напуснал страната, но след като разбрал, че полицията в България го издирва, се върна в Русе и се предаде доброволно. Дни преди това полицията задържа и Пламен Миланов. В ареста двамата започнаха да се топят един друг с надеждата да се сдобият с по-леки наказания.
За описаните зверства Русенският окръжен съд присъди доживотен затвор за Миланов и 20 години затвор за Ламбаджиев. Двамата трябваше да платят обезщетение на сестрата на жертвата в размер на 50 000 лева. 
През август 2014 година Апелативният съд във Велико Търново измени присъдата на Ламбаджиев, като наложи и на него доживотен затвор. През май 2015 обаче Върховният касационен съд отмени присъдата на апелативната инстанция във Велико Търново. Върховните магистрати счетоха, че в решението си търновските съдии не са изяснили, каква е била целта на Ламбаджиев и Миланов - придобиване на материална изгода след извършване на убийството или получаването й в момента на неговото извършване. Заради това решиха, че мотивите са неясни, непълни и противоречиви по въпроси от решаващо значение и видяха съществени процесуални нарушения. Така казусът попадна във Варненския апелативен съд, за да се разгледа отново на втора инстанция.
Варненските съдии отчетоха, че не всички описани обстоятелства са доказани, а доказателствата са обсъждани едностранчиво и изопачено, като им е придадено съдържание, различно от действителното.
Известно е, че осъдителната присъда не може да се постанови само на база на уличаващи лицето обяснения на другите подсъдими в процеса. Необходимо е те да бъдат подкрепени и с други преки или косвени доказателства. Това означава, че уличаващите обяснения следва да бъдат подложени на най-внимателна оценка и анализ, при съпоставка и с позоваване на други доказателствени източници, които ги подкрепят, каквато доказателствена преценка по делото липсва, мотивираха се съдиите. 
Апелативните магистрати посочиха още, че по делото е следвало да бъде назначена повторна съдебнопсихиатрична експертиза на Ламбаджиев. Той очевидно страдал от психично заболяване, дълги години не бил посещавал болнично заведение и на практика след 2004 г. не е преглеждан и не е диагностициран в стационарни условия. По други водени срещу него дела имало решения за прекратяване на производствата и отменяне на присъди именно заради влошеното му психическо заболяване. Затова съдиите смятат, че Ламбаджиев трябва да бъде изследван в психиатрично заведение. Те прецениха и, че е трябвало да бъде допусната автотехническа експертиза за проверка дали Миланов е имал възможността да е участвал в убийство, а впоследствие да е стигнал с кола до местата и в часовете, в които е бил установен и засечен по-късно същия ден. Трябвало е и да се направи справка с мобилните оператори, които чрез клетките си са засекли телефоните им, за да се установи какъв е бил маршрутът на двамата сочени за убийци. 
Заради тези съображения делото ще започне от началната си фаза и вероятно по него ще се излезе с окончателна присъда след още 2 години.