Община Русе и фирма „Дунарит“ са първите, които ще получат минимална държавна помощ за жилища, които притежават в блоковете, участващи в Националната програма за саниране. Това става ясно от регистъра на държавните и минимални помощи, който е актуализиран на 16 октомври. 9129 лева е индикативната стойност за Общината, която ще бъде използвана за апартамент в блок „Райна Княгиня“ в кв. „Здравец изток“. „Дунарит“ ще получи 18 755 лева за жилище в бл. 7А в кв. „Дружба 1“, като сумите зависят от квадратурата на апартаментите. 
В момента за тези две сгради върви обществената поръчка за строителните дейности, като идната седмица предстои да стане ясно кои са кандидатите, а пролетта да започнат същинските ремонти по тях, каза за „Утро“ шефът на Сдружение „Регионална енергийна агенция-Русе“ Никола Кибритев. Той уточни, че Общината притежава около 20 апартамента в жилищни сгради, одобрени за саниране по програмата.
В рамките на националната програма за саниране всички офиси, магазини и други обекти, които са част от тези сгради и които извършват икономическа дейност, могат да получат финансиране по програмата, като инвестицията, която се прави, не трябва да надвишава стойността от 200 000 евро или 391 166 лева за период от три последователни фискални години.
Кибритев посочи, че минимални държавни помощи за помещения в сградите за саниране предстои да получат също „Топлофикация“, Български пощи, частно лице в блок „Русия“ и други.