Румънски ученици от техническия колеж „Стефан Банулеску“ от град Кълъраш получиха покана да вземат участие във второто издание на русенския конкурс за непрофесионални готвачи „На върха на ножа“, което предстои да се проведе в Русе. Предложението към гимназистите от Румъния дойде по време на емоционалното приключение, наречено „Кулинарни традиции и новаторство“, по едноименния проект на русенското училище, който се проведе с финансова подкрепа от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Както „Утро“ писа, ученици от горните класове и в двете гимназии приготвяха в кухненските помещения на Учебно-производствения комплекс на гимназията ястия от класическите национални рецептурници на двете държави. 
Много се радвам, че имаме възможност да участваме в този проект, благодарна съм за поканата на колежката Ренета Вълева, каза тогава директорката на румънския колеж Вероника Пуран. В училището, което тя ръководи, се изучават сходни дисциплини, подготвят се технолози и специалисти, които след като се дипломират, работят в заведения за обществено хранене, както и в други сфери, свързани с гастрономията. 
Много са ценни такива срещи, това дава възможност да се обмени опит
да се видят добрите практики, които прилагат колегите в съседната страна, а заедно с това и да се създадат нови ценни контакти и между преподавателите, и между учениците, каза Пуран. 
10-те румънчета и техните ръководители пристигнаха ден по-рано и успяха да разгледат забележителностите на Русе. Учениците, които се подготвят за туристически аниматори, им показаха римската крепост Сексагинта Приста, Историческия музей, Екомузея, а след това им разказаха за града и неговото минало, като направиха разходка по централната улица „Александровска“, каза директорката на ПГТ Ренета Вълева. А на следващия ден влязоха в кухните на учебно-производствения комплекс, преоблякоха се - 
русенските момичета и момчета в бели престилки, а румънските - в зелени
и пристъпиха към съществената част - приготвянето на супи, ястия и десерти, характерни за кулинарните книги на двете страни. 
Докато гимназистите от Кълъраш майсторяха месни рула в зелеви сарми, кисела пилешка супа с домашно фиде, пушен свински бут с боб, рибник, агнешко шкембе, техните връстници от Русе бяха съсредоточили усилията си върху рецептите на агнешки котлет по русенски, сом с гарнитура, обредна пита, пълнени чушки, мъстеница с орехови ядки. Учениците сами бяха подбрали списъка на гозбите. А в същото време тези традиционни за хората от двата бряга на Дунав храни намериха и ново измерение - такова, което ги нарежда сред образците на модерната кухня. 
В съседно помещение на учебния корпус чудеса сътворяваха млади майстори от Клуба на професионалните готвачи в Русе. 
Александър Енчев, Сали Али и Анатоли Павлов направиха версии на традиционните рецепти
като приготвиха с приблизително същите продукти, но с помощта на модерните технологии, атрактивни, привлекателни и здравословни ястия, с които може да се гордее всяко уважаващо себе си елитно заведение. Използвахме техники като поширане, изсушаване, вакуумно готвене и други похвати от арсенала на съвременните готвачи, разказаха младите майстори. Те обясниха стъпка по стъпка начина на приготвяне на бонбоните от сом, чипса от бекон, пестила от смлени смокини, канелона от точени кори с плънка от ябълки и канела и бонбони от бяло сладко, както и терина от свинско бонфиле, съчетан с крем от зрял боб. Презентацията на модерната кухня на младите майстори от клуба на профитата бе направена специално за участниците в паралелното готвене. 
Борбата на вкусове и текстури способства за по-доброто усвояване на храната, обясни председателят на клуба шеф Ивайло Димитров. 
Контрастите топло-студено, сладко-солено, меко-твърдо 
и други подобни отправят нови провокации към небцето, така храната се усвоява по-пълноценно, обясни Димитров, като очерта основните различия между традиционната и висшата кулинария. Специална презентация на различните видове чипс направи шеф Петър Атанасов. Той показа на учениците пушен чипс, чипс от пикантен пипер, от хрупкав лук, от бекон, от моркови, като търпеливо разкри пред гимназистите някои добре пазени майсторски тайни. 
Клубът на профи готвачите е ментор на учениците от ПГ по туризъм и признатите майстори са винаги на една ръка разстояние, когато гимназистите трябва да се подготвят за отговорни участия или състезания. А когато имаш към кого да адресираш въпросите си - и това са шеф готвачи от величината на Ивайло Димитров, Петър Атанасов, Живко Димитров, гаранцията, че ще успееш, става сериозна. А амбициозната цел на русенския клуб е мащабна. Искаме да се развива ресторантският бранш в Русе, като разгърнем залога върху регионалната кухня, обясни Димитров. Тепърва предстои да поработим върху възможността да представяме изключително регионална кухня - и да показваме прелестите и очарованието на ястия и напитки, които са емблематични за русенския и за дунавския регион, убедени са той и колегите му. И добавят: „Искаме да храним туристите тук, като при това те не просто да се наядат до насита, а да запазят прекрасни впечатления от храната в Русе и 
да разказват дълго след това за кулинарното си приключение
И така постепенно ще осъществим нашия главен замисъл - да направим Русе кулинарна столица на България“. 
Ивайло Димитров, Петър Атанасов и Живко Димитров имат основания за този оптимизъм. Тримата млади готвачи - Александър, Сали и Анатоли, работят повече от добре, отворени за експерименти и винаги бързат да набавят нови познания и опит. Е, понякога заради това се лишават от дискотеки, през лятото „си спестяват“ летуването на море, но затова пък си купуват професионален сет с най-необходимите инструменти - без който истинският готвач не е готвач! Впрочем, Алекс и Сали са възпитаници на Гимназията по туризъм. А и тримата млади готвачи миналата година заеха престижни челни места в кулинарното профи състезание. Вече очакваме следващите млади попълнения, увериха от Клуба на професионалните готвачи!