Повече от час Русенският митрополит Наум приемаше снощи поздравления за двата празника - за деня, в който православните почитат чудотвореца Св.Йоан Рилски, и личния рожден ден на владиката. Сред гостите бяха игуменът на Бачковския манастир Симон, академик Иван Радев от Великотърновския университет, представители на Арменската апостолическа църква, Русенска католическа епархия, Районното мюфтийство. Своите почитания и благопожелания поднесоха председателят на Общинския съвет в Русе Васил Пенчев, и.д.кметът Димитър Наков, директори на училища и институции. 
Владиката Наум поздрави своите гости и обобщи изминалата година, като припомни множеството милосърдни инициативи, преминали под знака на митрополията. Той призова благотворителността да не бъде показна, а наистина да дарява на хората топлота и надежда.
Немалко е направено в последната година, посочи митрополитът, отбелязвайки ремонтите в Басарбовския манастир и в Копривецкия манастир. И подчерта, че предстоят ремонти и в други обители, където в последните десетилетия е царяла немара. 
След това домакинът почерпи гостите си, като в поднасянето на храната и напитките помагаха ученици от Професионалната гимназия по туризъм. Гимназистите дойдоха по-рано от останалите гости и подариха на дядо владика торта, изработена от самите тях.