Две години условно лишаване от свобода с четири години изпитателен срок и отнемане на шофьорската книжка за срок от две години. Това е присъдата на втора инстанция на млад водач, който бил засечен от велосипедисти без предимство, но не намалил навреме скоростта и блъснал смъртоносно колоездачката. С наказанието си апелативните съдии във Велико Търново увеличиха с половин година срока, през който младият мъж ще стои без книжка. Присъдата може да се обжалва и пред Върховния касационен съд.
Фаталният инцидент e станал на 9 май 2012 година около 17 часа. Тогава 21-годишният шофьор, който имал от няколко месеца книжка, карал „Фиат Браво“ от Русе за Николово. В района на кръстовището за Хаджигеновата чешма идвали с велосипедите си мъж и жена. Макар да били без предимство и са видели, че се задава автомобил, те тръгнали да пресичат пътя. Младият водач също ги видял, но вместо на момента да намали скоростта, продължил да шофира с около 60 км/ч, без да натиска спирачката. Едва когато осъзнал, че няма да се размине от удар с велосипедистката, свил в съседната лента, но сблъсъкът бил неминуем. Жената и колелото полетели, а от травмите след катастрофата тя починала.
Младият шофьор оспори наказанието, с което през март 2014 година бе осъден от Русенския окръжен съд с мотивите, че се е движил по път с предимство и не е бил длъжен да предполага, че колоездачите ще тръгнат да пресичат пътното платно. Според експертизата по делото обаче той е можел да спаси живота на велосипедистката, ако е намалил скоростта навреме.