На 17 декември 1864 г. парижкият театър „Bouffes-Parisiens“ е разтърсен от аплодисменти. Току-що завесата се е спуснала на сцената, където са прозвучали последните музикални акорди на премиерната комична опера „Хубавата Елена“. Парижката публика е в захлас, а директорът на театъра композиторът Жак Офенбах жъне отново слава 6 години след първия си триумф на същата сцена с оперетата „Орфей в ада“. Три години по-рано, през 1855 г., се ражда жанрът оперета и Офенбах е един от основоположниците. За да поставя своите произведения така както иска, виртуозният виолончелист става директор на театъра, а по-късно и негов собственик.  Там той работи не само като композитор, но и като режисьор-постановчик, директор, диригент, съавтор-либретист. Спектаклите му са наситени с тънко и язвително остроумие, целият Париж пее неговите мелодии, а театърът на „Шанз-Елизе“ се превръща в любимо място на парижката публика.
Главната роля в „Хубавата Елена“ е поверена на красавицата Хортенз Шнайдер, една от великите оперетни звезди на 19 век. В ролята на Парис й партнира тенорът Жозе Дюпюи, който заедно с френското сопрано Шнайдер се превръщат в перфектната двойка и за следващите Офенбахови оперети „Синята брада“ (1866), „Херцогиня Геролщайн“ (1867), „Перикола“. Красивата Хортенз пленява парижани като Елена и след края на спектакъла гримьорната й е отрупана с цветя. В един от букетите тя открива визитната картичка на някой си Алфред Морние с посвещение: „На най-хубавата Хубава Елена“. Възможно е тя никога да не се е срещала с Морние, но Морние добива слава покрай нея с един кулинарен шедьовър, на който според някои хроникьори е автор - круши Хубавата Елена.  Всъщност Алфред Морние е обикновен парижки сладкар, за когото днес сведенията са изключително оскъдни. Майсторът на сладките изкушения се вдъхновил от оперетата и най-вече от красотата на Хортенз Шнайдер и дал името на музикалния шедьовър на Офенбах на десерт с поширани в захарен сироп круши, полети с горещ шоколад, смесен с крушов ликьор, и гарнирани с ванилена сметана. Семпло и в същото време великолепно като аромат и вкус.
Точно това съчетание на круша с шоколад, ванилия и сметана обаче се смята за едно от кулинарните постижения на патриарха на съвременната френска кухня Огюст Ескофие, когото неслучайно наричат Краля на готвачите. Затова по-правдоподобно звучи версията, че именно той е създателят на круши Хубавата Елена. Авторът на друг прочут десерт - Праскова Малба, посветен на австралийското сопрано Нели Мелба, и този път се вдъхновил от музика. „Хубавата Елена“ на Офенбах бръкнала в душата му, а властелинът на вкусове и аромати изразил своето възхищение така, както умеел най-добре - с нов десерт. Впрочем по същия начин Ескофие показал възхищението си и от актрисата Сара Бернар, за която създава друг свой шедьовър - Ягоди а ла Сара Бернар. С нея той има и интимна връзка, но това вече е друга тема.

Круши Хубавата Елена

Необходими продукти:
8 узрели, но твърди круши
225 г захар
кората и сока на 1 лимон
ванилия
кардамон по желание
за соса:
315 г шоколад със 70-75% какао
200 мл сметана
3 с.л. Poire William liqueur /крушов ликьор/
за гарнитура:
400 мл сметана, разбита с ванилова захар, или ванилов сладолед

Начин на приготвяне:
В тенджера се налива 1,5 л вода, добавят се захарта, лимоновата кора и сок, ванилията и кардамона, ако ползвате. Загрява се бавно до кипване, за да се разтвори захарта.
През това време с белачка за картофи се обелват крушите, като се оставят дръжките. Отрязва се парченце от долната им част, за да могат да стоят изправени, и с острата част на белачката се отстранява сърцевината със семките откъм долната част. Крушите се слагат в горещия сироп, така че да са покрити от него, и съдът се захлупва. Крушите се варят 20 минути, като се проверяват с клечка дали са готови. При необходимост се оставят още 5 минути. След това се оставят да изстинат в сиропа.
За соса шоколадът, сметаната и ликьорът се слагат в съд на водна баня и се бъркат, докато шоколадът се разтопи, а сосът стане хомогенен и блестящ.
Крушите се сервират, като на момента се изваждат от сиропа, слагат се в чиния, поливат се с горещия шоколадов сос и се гарнират с разбитата сметана или топка сладолед.