До 10 години затвор и до 30 000 лева глоба, както и конфискуване на имущество, грозят 56-годишния шофьор от Турция К.Т. Той бе единият от двамата водачи, които бяха вкарани в ареста, след като през нощта на 7 април тази година в камиона им бяха открити 41 иракчани. 4 от нелегалните имигранти бяха деца под 16-годишна възраст.
Десетките бежанци бяха открити в турския камион „Волво“ с хладилно ремарке от гранични служители на Дунав мост. Оказало се, че имигрантите са натикани сред палети с кабели и електронни части. Твърди се, че камионът влязъл от Турция, но бежанците били качени в него от български каналджии в Южна България. На момента двамата турски шофьори се опитаха да се оправдаят, че не знаят за имигрантите в камиона, но номерът им не мина и бяха вкарани в ареста.
За каналджийството единият от шофьорите направи пълни самопризнания, като стисна ръцете си с прокуратурата и се съгласи да влезе за 1 година в затвора и да плати 2000 лева глоба.
Колегата му обаче се сдоби с по-тежки обвинения и ще отговаря не само за нелегалното прекарване на имигрантите, но и за предложения на два пъти подкуп на митничари. Той бил готов да им се отблагодари с 2625 евро, ако си затворят очите и пропуснат камиона, без да правят щателна митническа проверка и без да го минават на рентген.