Истински професионален ентусиазъм кипеше вчера преди обед в две от залите на учебно-производствения корпус на Професионалната гимназия по туризъм. В едната шетаха ученици от русенската гимназия, а в другата - техни връстници от техническия колеж „Стефан Банулеску“ в Кълъраш. В трето помещение свещенодействаха младите майстори от Клуба на професионалните готвачи. 
Няколко часа по-късно във фоайето на Доходното здание се разнесоха вкусни аромати. Там бяха подредени  месни рулца в зелеви сарми, кисела пилешка супа, пушен свински бут с боб, рибник и агнешко шкембе, сътворени от румънските ученици. До тях се кипреха традиционните български ястия, сготвени и аранжирани от русенските ученици - агнешки котлет по русенски, сом с гарнитура, пълнени чушки с ориз и булгур и десерт - мъстеница, приготвена от гроздова шира и орехови ядки. 
Между тези вкуснотии бяха поставени и творбите на шеф готвачите, които представляваха модерни версии на класиката. Сомът беше във вид на бонбони, свинският бут - представен във вид на терин с крем от зрял боб, а в десерта беше включен пестил, но направен от смокини и коноа. 
Партньорското готвене, съпроводено с много емоции, е по проекта „Кулинарни традиции и новаторство“ на ПГТ, финансиран от фондация „Русе - град на свободния дух“. Изложбата в Доходното събра огромна публика, а директорките на двете училища Ренета Вълева и Василика Пуран увериха, че контактите и съвместните изяви ще продължат.