В понеделник и вторник Държавният архив се превърна за няколко часа в ученическа територия. Русенски гимназисти посетиха хранилището на ценни и често пъти уникални документи, пазещи удивителни факти и събития от историята на града и неговите жители. Посещенията на младите хора в Държавния архив всъщност са част от програмата по новия проект, по който работи Военният клуб в Русе. 
Вчера на специална пресконференция клубът и неговите партньори разказаха за новия замисъл, който е бил високо оценен, като е бил класиран на второ място сред заявените проектни предложения от цялата страна. Нашият проект събра 28 от 30 възможни точки, обясни председателят на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва и началник на ВК майор о.р. Димитър Вълков. 
Проектът се нарича „Мъдрост и младост - една памет, едно Отечество“
По националната програма „Родолюбие“ той печели финансиране от 11 120 лева. За първи път регионалният съюз печели външно финансиране по проект, досега всички свои идеи сме осъществявали с наши средства, коментира Вълков. Ръководител на проекта е подполковникът от резерва Веселин Додев. 
Идеята е да се създаде клуб „Родолюбие“, в който си партнират Съюзът на офицерите и сержантите от запаса, Регионалният исторически музей, Държавен архив - Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, СОУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“ и СОУ „Васил Левски“ в град Ветово. Клубът вече е учреден - това е станало в последния ден на септември, негов председател е Евгени Алексиев от РСОСЗР, а в управата са също единадесетокласникът от Дойче шуле Виктор Друмев и деветокласничката от гимназията по стоителство Деница Петрова. Двадесет са гимназистите, които са членове на клуба, още двадесет са възрастните, които ще им помагат да открият и изследват важните дати, свързани с военната история на Русе и областта. 
Това е и основната цел на клуба за тази година: 
да се издирят, фотографират и опишат войнишките паметници 
в Русенска област. Когато на учениците им се постави подобна задача, те обикновено реагират: „Ама това го няма в интернет!“, коментира преподавателят по история в Дойче шуле Николай Чакъров, който от две години провокира момчетата и момичетата в училище да се поразровят повечко, а заедно с това и да направят кратки разходки до местата, свързани с историческата памет. Когато се справят със задачата си, като често преодоляват и препятствия - прескачат огради, разгръщат храсталаци, правят истински малки пътешествия, се оказва, че това „приключение“ им харесва и после искат да продължат, обяснява Чакъров. 
Успоредно с конкретното заснимане на паметниците и с попълването на специални анкетни карти с данни за паметника - кой е авторът му, кога е поставен, с какво е свързан, учениците трупат и други ценни познания. Както стана ясно, те вече са гостували в Архива и са научили как се съхраняват документите. Скоро предстои да отидат и в Историческия музей. Ще им разкажа и ще покажа това, с което ние се занимаваме, но им подготвям и малка изненада, каза Мариана Димитрова от РИМ. Тя ще им покаже 
каталози, които са направени преди повече от тридесет години 
от връстници на днешните гимназисти. Качеството на изданията тогава не е било такова, каквото можем да постигнем днес, но съм сигурна, че на сегашните младежи ще им бъде любопитно да видят работата на хора от поколението на техните родители, обясни Димитрова. В библиотека „Любен Каравелов“ гимназистите ще се запознаят с начините да ползват ценните книги и стари течения на вестници и списания, което да им помогне в издирвателската и събирателска дейност. 
През ноември учениците ще отидат до Велико Търново, където ще посетят Държавния военен архив, където ще си набавят информация, свързана със загиналите във войните русенци. След това вече ще пристъпят към конкретната работа по издаването на каталог с всички военни паметници в Русенска област. Каталогът ще бъде луксозен, в него освен актуалните снимки на паметниците ще добавим по възможност и архивни снимки, ще подготвим и подходящи текстове, каза Веселин Додев. Ще бъдат подготвени също и презентации, брошури, дипляни. 
През декември изданието ще бъде представено пред русенци
като това ще стане на откриването на изложба с направените от клуба  фотографии. След това каталогът ще бъде разпратен до всички читалища в областта. А изложбата вероятно ще бъде пътуваща - за да се запознаят повече хора с това, което са направили младежите. 
Работата по проекта приключва на 31 декември тази година, но партньорите по него са убедени, че самият клуб „Родолюбие“ ще продължи своето съществуване и след това. Младите хора имат нужда от това - темата за миналото и за героизма на българите им е интересна и нужна, убеден е Теодор Пеев, който е координатор на проекта. А той знае какво говори - има преки впечатления от това какво увлича малки и големи деца. Защото тъкмо той е Капитанът - шефът на групата на Морските скаути в Русе, които освен че усвояват куп полезни и нужни умения по време на скаутските лагери и походи, често по празници смайват русенци с киприте си моряшки униформи и съсредоточените погледи, изпълнени с гордост и достойнство.