Адвокат Свилен Стефанов ще си припомни отблизо работата на прокурорската банка, на която заставаше преди години, тъй като съдът сметна, че той има право да обвини като частно лице обвинения в подкуп съдия Николай Стефанов от Русенския районен съд. 
Причината - адвокатът бил претърпял вреди от твърдения опит магистратът да получи от него 1000 лева подкуп. 
И по-конкретно - пострадал е от изнудването и злоупотреба със служебно положение от страна на съдията. Това се казва в решение на Софийския апелативен съд, който сметна, че адвокатът може да влезе в ролята на пострадал в процеса. С това съдиите на втора инстанция отмениха първоначалното решение на Софийски градски съд от 25 септември, които не видяха нито една предпоставка за конституирането на адвокат Стефанов като частен обвинител срещу магистрата.
Неправилна и необоснована се явява констатацията на съда, че в обвинителния акт липсват факти, от които можело да се направят изводи, че адвокат Стефанов е пострадал от конкретното деяние, сочат апелативните съдии и цитират части от обвинението. В отделни негови пасажи се говори, че „са били поставени в опасност правата и законните интереси на самия Свилен Стефанов, било поставено в опасност не само правото да упражнява свободно адвокатската професия, но в опасност са били поставени правата и законните интереси на неговите клиенти /за да не бъдат „мачкани“ клиентите му по делата/ бил принуден да даде свои лични пари“. 
Доколко това действително е така и доколко съставлява вреда за адвокати, са въпроси, които касаят предмета на делото по същество, обърна внимание Апелативният съд в София. Сметна обаче, че има предпоставка той да обвини като частно лице сочения за подкупен съдия, тъй като е претърпял известни вреди.
Вчера в Софийски градски съд бе разпитан самият адвокат Стефанов, който е основен свидетел по делото. 
„Правен свят“ описва, че майката на едно от момчетата, обвинени в грабеж, настоявала детето й да не влиза в затвора. Затова адвокатът започнал да търси варианти на присъда, ако тийнейджърът направи самопризнания и се споразумее с прокуратурата за наказанието си. Под въпрос обаче било дали съдът ще одобри споразумението. Затова се обадил на съдия Стефанов, за да го обсъдят. 
След като Стефанов прочел делото, се срещнал с адвоката и магистратът започнал да увърта, че исканата условна присъда за непълнолетния грабител е леко наказание, тъй като тийнейджърът бил осъждан и преди. По-късно съдията размислил и казал, че можело и да се съгласи на условно наказание, но попитал дали клиентите на адвоката няма да почерпят, твърди основният свидетел и частен обвинител. Адвокат Стефанов заявил пред съда, че справедливата почерпка според съдията била поне едни 1000 лева. Въпреки обясненията, че семейството било бедно, магистратът настоял да получи парите до два дни, иначе нямало да се съгласи на лекото наказание. В крайна сметка подкупът не бил даден, макар присъдите да били одобрени, но съдията започнал да звъни на адвоката настойчиво. Пред съда Стефанов обяснил, че имал намерение да не вдига на магистрата с цел той да се откаже от исканите пари. Но това допълнително го мотивирало и чрез друг адвокат предал думите му на магистрата - че е несериозен и трябва да се видят, защото ставало дума за пари. Тогава вече защитникът разбрал, че съдията няма да се откаже, и се обадил на окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев. Казал му, че има проблем със съдия Стефанов, а прокурорът му дал да напише сигнал. Адвокат Стефанов обяснил, че целта му била обвинител номер 1 в Русе да поговори и да стресне меркантилния съдия, а не да се стига до разследвания за подкуп и да се водят дела. А след като ситуацията се развила, адвокат Стефанов вече усещал различно отношение в Съдебната палата в Русе. До разнищване на случая, по думите на защитника, се стигнало, тъй като окръжният прокурор знаел, че съдия Стефанов вземал подкупи от много години и решил да не прави компромиси. Затова вместо просто да го предупреди, дал съгласие да му се подслушват телефоните. Развръзката дошла, когато адвокатът се обадил на съдията с думите „Аз съм готов“, уговорили си среща, а преди нея юристът бил оборудван с микрофон и камера в копчето на блузата. Той носел белязани 500 лева, които обаче така и не успял да предаде на сочения за подкупен магистрат. Съдия Стефанов и адвокат Стефанов се срещнали в центъра, като адвокатът носел парите в джоба на панталона си. Качил се в колата на съдията, който му предложил да пият по кафе. Защитникът отказал и в този момент логично би трябвало разговорът да се ограничи до въпроса за парите и евентуалното им предаване. Точно тогава обаче служител на ДАНС изскочил пред колата и започнал да маха с ръце.
„Свилене, к‘ви са тия хора? Що ме спират? Ти си ми сложил нещо в колата“, разкрещял се съдия Стефанов и продължил да кара из уличките. След известно време обаче спрял и бил задържан от служители на ДАНС. Магистратът се разплакал на тротоара, казал, че животът му е свършил и имал подозрение, че нещо му готвят. Парите обаче останали в джоба на адвоката.
След ареста на 14 февруари, съдът освободи магистрата под парична гаранция. Ако съдия Стефанов бъде признат за виновен, може да бъде наказан с лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5000 лева.
Делото ще продължи с още няколко заседания до края на годината, по време на които ще бъдат разпитвани свидетели.