Сегашната мигрантска вълна ще намалее през зимата, само и единственото поради студовете. Ние обаче сме изправени пред дълготрайна криза. Върховният комисариат за бежанците към ООН преценява, че на различни места в света има около 60 милиона мигранти.
Това предупреждение отправи хърватският президент Колинда Грабар-Китарович по повод бежанската криза, която обхвана страната. За по-малко от месец в Хърватия са пристигнали над 170 000 души от съседна Сърбия.
"Част от тях са военни бежанци или бягащи от военни конфликти, но има и икономически мигранти. Само в Северната Африка и Близкия изток има няколко милиона души. В Турция например има два милиона, които са готови да потеглят основно към Европа", казва тя и подчертава: “Разбира се, че всеки има право на по-добър живот, но нито Хърватия, нито ЕС могат да погълнат цялата световна бедност”.
"В някои държава мигрантите ще бъдат използвани като работна ръка, но Хърватия се намира в такава ситуация, че тя трябва да се погрижи за собствената си младеж за намирането на работа за нея, но и за онези 17 на сто, които са безработни. Ние трябва да търсим начини за откриване на нови работни места, да нахраним децата, които са гладни в училищата, да положим грижи за пенсионерите", каза още хърватският държавен глава пред вестник "Ютарни лист".
"При пътуванията си в страната разбрах, че мнозинството от хората у нас живее трудно. И нашите хора имат право на по-добър живот, както и мигрантите. Тази криза обаче трябва да погледнем от различни ъгли, преди всичко от хуманитарния аспект. Когато виждате тези хора в дъжда, минават хиляди километри в търсенето на по-добър живот.....Този проблем обаче трябва да се разглежда и от икономическа, социална и обществена гледна точка", подчертава Китарович и пита: "От къде ще намерим средства, за да се погрижим за мигрантите? Една част от разходите ще бъде покрита от ЕС, но останалата част ще трябва да я платим самите ние. И поради тази причина не искам мигрантската криза да бъде развлекателна част при дебатите, тя е проблем, който трябва да се реши отговорно, заедно със съседните държави, с ЕС, но и на световно ниво".
"САЩ, ООН и останалите ще трябва да поемат своята отговорност. Но, ние в Хърватия по време на тази предизборна кампания /за парламентарните избори, бел.ред./ трябва да се съсредоточим върху това, как ще изградим живота в нашата страна", казва още Колинда Грабар-Китарович.