Принципът „Внасяш-изнасяш“ е основен за всички туристи в планината, но в последните години е забравен и не се спазва, затова ние искаме да го напомним на всички. Така университетският преподавател Стефко Георгиев от екологичната коалиция, съставена от студентското дружество „Академик“, студентския клуб „Зелени човечета“ и читалище „Пробуда“ в карловското село Христо Даново обобщи работата по проекта „Заедно с грижа за дивния Балкан“. В планината няма как да минат камионите за боклук, така че всеки трябва да свали после в равнината всичко, което е донесъл със себе си, казаха и представители на другите участници в проекта. 
В продължение на година студенти, ученици и  доброволци от карловското читалище почиствали и облагородявали 16 туристически пътеки, поставили контейнери за разделно събиране на отпадъци пред хижите „Ехо“ и „Козя стена“, пак там сложили и преси за пластмасови и метални опаковки.
Студентите боядисаха кухнята на „Козя стена“, праха чаршафи, момчетата цепиха дърва и ги подреждаха за зимата, разказа доц.Маргаритка Филипова от „Зелени човечета“.
Членовете на екологичната коалиция „Аз обичам Балкана и се грижа за него“ са организирали 9 еколагера, провели са два тренинга с 223-ма младежи, чийто доброволчески труд надхвърля 600 часа, каза доц.Милко Маринов, председател на дружество „Академик“. Благодарение на проекта, който е на стойност 15 400 евро, са създадени нови екокоридори за съхраняване и поддръжка на местообитанията на балканската пъстърва по реките Дамлъ дере, Боба дере и Коджа дере.