Русенска районна прокуратура започна проверка по съмненията, че кандидатът за кмет на Кубрат от ДПС Гюнан Халил е ползвал фалшива диплома при записването си в Русенския университет.
Тъй като се намираме в период на предизборна кампания и кандидатите за кметове се ползват с имунитет, няма какво друго да направим, освен да започнем проверка за наличието на документно престъпление. Районна прокуратура се самосезира от излъчения в новините на бТВ репортаж в понеделник вечерта, обясниха за „Утро“ от държавното обвинение.
От разследването нарастват съмненията, че Халил се е записал да учи висше в Русе с фалшива диплома за средно образование от разградския механотехникум. Самият директор на училището, което кандидат-кметът твърди, че е завършил, бе категоричен, че дипломата е 100% фалшификат и обърна внимание, че почти всички нейни реквизити не са истински, като сред фрапантните пропуски са сгрешеното име на техникума и изписаната на печата Народна република България, макар че от 15 ноември 1990 година страната е Република България, а дипломата е издадена през 1991 година. В регистрите на училището обаче не съществуват данни от този период и няма как да се направи справка в тях.
Халил се записал да учи в Русенския университет на 7 септември в специалност „Технология и управление на транспорта“ в задочна форма. И тъй като подозрителната диплома е използвана в Русе, компетентна за разследване на случая е местната районна прокуратура. По случая е възложена проверка на служителите в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ на ОД МВР Русе. 
По време на проверката ще бъдат снети писмени обяснения от заместник-ректора на Русенския университет Михаил Илиев във връзка с представената диплома,  издадена на името на Гюнан Халил от Техникума по механотехника „Шандор Петьофи“ в Разград. Обяснения ще бъдат снети и от директора на техникума Георги Обретенов, който ще даде сравнителни образци на подписа си за последващо изследване. Предстои проверка по регистрите и дневниците на средното учебно заведение, за да се установи дали лице с имената Гюнан Ахмед Халил е учило и е завършило учебното заведение през периода 1988-1991 г. В хода на предварителната проверка ще бъде изискан екземпляр от представената пред университета диплома за завършено средно образование и ще се установи пред кое длъжностно лице е бил представен и кога. Титулярът на дипломата също ще даде подробни писмени обяснения откъде и как се е сдобил с документа, ще се изиска също и оригинален екземпляр на бланка на диплома за завършено средно образование на учебното заведение през визирания период. Назначена е и експертна справка на дипломата на Гюнан Халил от техникума по механотехника „Шандор Петьофи“ в Разград, която трябва да даде отговор на въпросите, свързани с истинността на документа, бланката, подписа и печата в нея.
Проверката ще се извърши в десетдневен срок.