Традиционни български рецепти, приготвяни в Русе преди десетилетия, и класически румънски ястия ще споделят гимназисти от Професионалната гимназия по туризъм и техни връстници от Техническата гимназия в румънския град Кълъраш. В сряда учениците от Румъния ще пристигнат и ще разгледат града, като техни гидове ще бъдат младежи от специалността екскурзоводство в русенската гимназия. На следващия ден от сутринта десетимата ученици от Румъния и десет техни връстници от домакините ще запретнат ръкави и ще пристъпят към приготвяне на чудеса, изровени от старите русенски и кълърашки рецептурници.
Русе ще се представи с агнешки котлет по русенски, сом с гарнитура, обредна пита, пълнени чушки, мъстеница с орехови ядки. Гимназия „Стефан Банулеску“ ще измайстори месни рула в зелеви сарми, кисела пилешка супа с домашно фиде, пушен свински бут с боб, рибник, агнешко шкембе. Успоредно с това Клубът на професионалните готвачи ще изготви съвременни версии на някои от традиционните ястия, като приложи най-нови кулинарни технологии. Например ще направим бут с боб, но във вакуумна среда, обясни председателят на профи готвачите Ивайло Димитров. 
Клубът е партньор по проекта на гимназията по туризъм „Кулинарни традиции и новаторство“. Идеята за такова сътрудничество е от няколко години, но нямахме средства да я осъществим, каза директорката на гимназията Ренета Вълева. Тази година училището е спечелило финансиране от 3080 лева от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Подкрепихме идеята единодушно, тъй като тя е и интересна, и новаторска, и перспективна, каза изпълнителният директор на фондацията Елена Минкова.  
Русенци ще могат да видят кулинарните образци на гимназистите и на шеф готвачите на изложба във фоайето на Доходното здание, която ще бъде открита в четвъртък в 13.30 часа. Много е ценно това, което прави русенското училище, тъй като то ще даде възможност младежите да открият и усвоят традиционните вкусове и рецепти, с които можем да впечатлим Европа, каза шеф Ивайло Димитров. Според него в момента децата изучават кулинарията, като „започват от покрива на къщата“. Правят консомета и френски лучени супи, а не знаят класически български рецепти и подправки, с които наистина можем да смаем европейците, добави шеф Димитров.