147 кг пластмасови капачки бяха събрани в трите събирателни пункта в Русе - двата офиса на „Форум - чуждоезикови услуги“ на ул. „Петко Д. Петков“ 7 и „Александровска“ 38 и салон „Волена“ на пл. „Свобода“ 7, и са предадени на организация за рециклиране на отпадъци. С това градът се нарежда на едно от първите места по активност в събирането на 13-тия тон в кампанията „Капачки в действие“, каза за „Утро“ представителят на фондацията „Идея в действие“ Ива Колева. 
Вече трети месец фирма „Епо Нова България“ за своя сметка транспортира събраните в Русе капачки до Пловдив за рециклиране и също активно се включва в благотворителната кампания. 
От 13-тия тон пластмасови капачки бе дарена нова пералня на центъра за настаняване от семеен тип в Карлово. Там се отглеждат 15 тийнейджъри, които също активно събират пластмасови капачки и така показват своята подкрепа за деца в тяхното социално положение.
Зелената благотворителна кауза, която обединява грижата за природата на България с грижата за децата в институциите, отпразнува своя втори рожден ден. Тя успя да привлече граждани, министерства, институции, заведения за обществено хранене. За първия си рожден ден героят на кампанията - Капачко, обяви събрания тогава трети тон, който се превърна в пералня за центъра за настаняване от семеен тип в село Дрен. Само за една година фондация „Идея в действие“ с помощта на цяла България успя да събере и предаде за рециклиране цели 10 тона, което безспорно е своеобразен рекорд. 
Кампанията набира все по-голяма скорост и вече завладя цялата страна, а всеки, който желае да стане част от благотворителната кауза, може да се свърже с организаторите от фондация „Идея в действие“ на [email protected].
С разрастване на кампанията „Капачки в действие“ и обратната връзка, която получават от подкрепящите ги в страната, от фондацията вярват, че ще имат възможност да я обогатят с допълнителни дейности. Те имат желание да реализират обучителни семинари за деца и ученици, а Капачко да тръгне на турне из България. За това обаче търсят подходящо финансиране и се надяват на подкрепа от спонсори.