Част от стар зид, който преди много десетилетия ограждаше лятното кино в центъра на Русе, в събота рухна и натрошените тухли се срутиха в запустелия двор на гърба на Дома на учителя.
Областният управител Стефко Бурджиев е получил сигнал и веднага е отишъл да огледа срутването.
Направих снимки и се обадих на началника на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов, тъй като имотът е техен, принадлежи на Министерството на образованието и науката, каза за „Утро“ Бурджиев.
Той припомни, че още при предишния си мандат като областен управител на три пъти е отправял предложения красивата сграда на „Александровска“ да бъде предадена на Общината, но и трите пъти е получавал отказ от МОН. Всъщност, областна администрация притежава най-горния полуетаж в постройката.
След като е ясно, че те отказват да дадат сградата, тогава ние ще им дадем етажа - стига да го поискат, разбира се, каза Бурджиев.
Той съобщи, че от просветното министерство са го уведомили, че в бившия Дом на учителя ще бъде създаден ресурсен център. Важното е тази сграда да не пустее и то точно в центъра на града, каза областният. 
Да, разбрах за срутилата се ограда, още в понеделник ще отида да видя какво е станало и ще оправим нещата, каза шефът на РИО Димитър Райнов.
В двора зад Дома на учителя, който някога е бил лятно кино, има някакви постройки, вероятно към самото кино, които просто са струпвани без разрешения и документация, обясни той.
Дворът ще бъде разчистен, но това вероятно ще стане догодина, за тогава Райнов се надява просветното министерство да намери пари за ремонт на сградата.
В момента с 4-5000 лева се извършва конструктивно обследване на зданието, следва да се направи паспортизация и да се проектират работи за енергийната ефективност на дома. Ако наистина полуетажът бъде даден на министерството, тогава няма да има пречка да се направи цялостен ремонт, смята Райнов.
Специалистите, които в момента обследват постройката, са на мнение, че тя е изключително стабилна. Като какво ще отвори врати - това ще реши министерството, аз лично смятам, че в нея има прекрасни условия за един квалификационен център, добави началникът на РИО.