Емболизация на пациент с чернодробни метастази бе направена през уикенда в МБАЛ „Медика“ от проф. Никифор Рареш от Центрове за върхови постижения „АRES“ в Букурещ, доц.Елисавета Вълчева и д-р Кристиян Иванов. Операцията бе извършена по време на четвъртото издание на практическия семинар „Русенски ендоваскуларни дни“. 
Методът не е нов за екипа на „Медика“, тъй като подобни интервенции се правят в лечебното заведение от 2011 година. За последните три години в Кардиологична болница „Медика“ са оперирани 12 пациенти с рак на черния дроб, които се чувстват добре.
 „Методът емболизация на чернодробни метастази за първи път е използван през 1979 година в Япония и вече се прилага широко по цял свят. У нас все още не се прилага масово. Целта ни с доц.Елисавета Вълчева е да го направим рутинен за нашата болница, както това вече се случи с емболизацията на простатата и емболизация на матката“, коментира инвазивният кардиолог д-р Кристиян Иванов.
При емболизацията на чернодробните метастази чрез микрокатетър през артерия се достига до метастазите. Към тях се „изстрелват“ микросфери, които са напоени със специфично химиотерапевтично лекарство. Така се постига двоен ефект - от една страна се спира кръвотокът към тумора, а от друга, лекарството, което е с изключително висока концентрация, действа на метастазата без да вреди на пациента. Благодарение на медикамента не се налага последваща химиотерапия, която се понася тежко от пациентите, посочи д-р Иванов.
Ефектът от емболизациите е изключително добър, а като добавка, което съвсем не е без значение, той е щадящ за пациента, коментира по време на семинарната част проф.Никифор Рареш. Заедно с него в лечебни заведения „Медика“ са осъществени поредните емболизации на простата и фибромиома на матката. До момента са извършени 20 подобни интервенции, а от направеното проследяване става ясно, че състоянието на пациентите се е подобрило значително. 
Пред колегите си лекари проф. Рареш представи статистика, направена на база на неговия опит, който се оказва най-богатият в Европа. За последните 14 години той е направил над 7000 емболизации. Според статистиката от извършените манипулации са спестени 24 000 дни хоспитализация и 1000 дни отпуск по болест. Предотвратени са 6 смъртни случая, спрени са 3000 ранни менопаузи и 300 случая на сериозни усложнения. Най-радващият факт при пациентките, преминали през емболизация е, че има 96 родени бебета.  
В „Русенските ендоваскуларни дни“ се включиха близо 100 лекари от три страни. Организатор и домакин на събитието са лечебни заведения „Медика“. Специално за форума гост лектори бяха д-р Джанлука Ригатели от болница „Ровиго“, Венеция, който демонстрира съвременни методи за ендоваскуларно лечение на периферно-съдова болест. Възможностите за емболизация бяха представени от доц. Добрин Василев - началник клиника по кардиология на УМБАЛ „Александровска“, който бе и модератор на един от семинарните панели. По време на дискусията бяха дадени и разяснения за  почасовото проследяване на пациента в директна връзка с терапевта.