След края на тежкия, изпълнен със стрес работен ден, горещият душ е сред любимите начини на мнозина за освобождаване на напрежението. Но кога горещината е прекалена?Според дерматолозите в идеалния случай водата трябва да бъде хладка. Щом се появи усещането за топлина, има и риск от увреждане на здравето на кожата, пише struma.bg. Няма абсолютно правило по отношение на градуса на водата, но повечето специалисти съветват тя да бъде под 40. Ако се появи усещането за дискомфорт и кожата започне да се зачервява, най-вероятно водата е прекалено гореща.

Прекалено топлата вода може да лиши кожата от естествените й мазнини, което да доведе до изсушаването й. Трябва да се има предвид още, че продължителният престой под душа също може да доведе до изсушаване, дори и водата да не е много топла.
По същия начин топлата вода може да „отмие“ естествените мазнини и от косата, което води до нейното изсушаване и по-бързо избледняване на цвета. 

Освен видимите ефекти от действието на топлата вода, тя може да доведе и до проблеми под кожата. Тъй като се повишава кръвообращението при къпане, може да предизвика допълнително обостряне на налично възпаление и да причини сухота и сърбеж. 

Прекомерната топлина води и до спад в кръвното налягане, вследствие на което може да се появи световъртеж и дори да се стигне до припадък. 

Съществува мит, че горещият душ може да доведе до развитие на рак, тъй като хлорът във водата така прониквал в кожата. Дерматолозите твърдят, че това е невярно. 

Топлата вода помага за отваряне на порите. Ако желаем да я използваме за разкрасителни процедури, е препоръчително тя да бъде локализирана само в областта на лицето.