Русенка е първата българка, номинирана за титлата „Най-добър учител в света“. Това стана ясно малко преди медиите да обявят през седмицата, че за първи път българка е предложена за тази награда и че това е директорката на столично училище Таня Борисова. 
Престижната награда Global Teacher Prize е учредена миналата година и приема номинации от целия свят. 
Наградата е 1 млн. долара, а конкурсът протича под наслов „Да върнем уважението и престижа на учителската професия“. 
След като новината за Борисова бе съобщена по националните медии, стана ясно, че още миналата година България е имала своя номинация за приза. Това е била преподавателката по български език и литература в русенското Дойче шуле Цветелина Цветанова. Номинирали са я родителите на нейни ученици, които високо оценяват не само професионализма, но и човешката доброта и всеотдайност на учителката на техните деца. 
Тогава не сметнах за необходимо да тръбя по медиите, че съм предложена, но сега ми стана обидно, каза Цветанова. И то не заради друго, а защото тъкмо дамата, която е номинирала сегашната претендентка за приза - Елена Неделчева, я издирила и й се обадила по телефона, за да научи подробности по самото номиниране. С други думи, Неделчева, която е преподавателка в училището, където Борисова директорства, а освен това работи и за частен учебен център в София, прекрасно знае, че нейната директорка не е първият български участник в световното състезание. 
Когато Цветанова съобщава за огорчението си на Неделчева, вместо да получи извинение, получава надменни и високопарни риторични въпроси: „А вие защо не дадохте гластност /правописът е запазен в оригинал - б.а./ на тази прекрасна инициятива за всички български учители. Защо не споделихте възможността, за да могат и те да кандидатстват? Нали целта е да се върне уважението към учителите и престижа към професията? какво направихте за всички учители в България? Станахте ли инициатор на кампания, писахте ли по групите, или просто чакахте да спечелите наградата?“. 
Нищо не съм чакала, каза русенската преподавателка. Мен ме сгрява обичта на децата, които уча, и признанието на родителите им за моя труд, обясни тя. И съжали, че за пореден път почтеността се изтласква на заден план от някаква непонятна агресивност.