Съдебният състав на втора инстанция във Велико Търново, който потвърди наказанието на Марин Маринов от 24 години затвор, е предубеден, оплакал се 30-годишният ром пред Върховния касационен съд /ВКС/. Апелативните съдии гледали с други очи и имали лошо отношение към рецидивистите, усетил Марин, но не подкрепил чувствата си с никакви доказателства. Освен това според наглия рецидивист, пристрастен бил и апелативният прокурор Огнян Басарболиев, който преди да оглави обвинението във Велико Търново, е бил ръководител на Русенската окръжна прокуратура. По това време Марин бил осъден на първа инстанция в Русе и затова се въпротивил Басарболиев да участва в делото му на втора инстанция. Всички тези оплаквания и съмнения в предубеденост обаче бяха зачеркнати като неснователни от върховните съдии.
Пред тях 30-годишният Марин се изправи с последна надежда да получи по-лека присъда, след като и Окръжният, и Апелативният съд го наказаха с 24 години затвор за грабеж на 15 лева, след който затрил живота на 90-годишен пенсионер. Погубеният от серийния крадец всъщност бил негов благодетел. Още докато била жива съпругата на бившия шеф на общинското предприятие „Културен отдих“ Хаик Бюкюджан, възрастното семейство давало дрехи, храна и пари на сестрата на Марин и трите й малолетни деца, а тя им помагала в домакинстването и се грижела за тях. През това време рецидивистът често бил в затвора. На 28 април 2013 година Марин видял сестра си и разбрал, че отива при стареца. Сметнал, че щом им помага, старецът разполага с пари, и решил да го ограби. Тръгнал редом със сестра си към дома на Хаик, но не й казал за коварния си план. Дори не влязъл в апартамента заедно с нея, а изчакал тя да отиде до тоалетна и заедно със свой другар в грабежите нахлули в кухнята на мъжа и започнали да му крещят да дава парите. Старецът обяснил, че няма пари, което вбесило двамата бандити и те започнали да го налагат с юмруци по лицето. След като възрастният човек паднал на пода, побоят продължил с ритници по цялото тяло. Сестрата на Марин пищяла да спре, но той не я послушал, а от страх жената избягала.
По време на боя единият от биячите бръкнал в джоба на пенсионера, взел портмонето му, но там открил едва 15 лева. Продължили да търсят скрити пари и ценности, но така и не намерили нищо и зарязали жертвата си в безсъзнание. След известно време възрастният мъж се свестил и с огромни усилия успял да се обади за помощ на съседка, която пък позвънила на тел.112. Въпреки усилията на лекарите Хаик нямал шанс за живот и заради множеството получени удари и тежката черепно-мозъчна травма на 2 май издъхнал.
 Марин не спря да обяснява в съда, че още е млад и заслужава втори шанс. Пред върховните съдии той настоя за присъда под минималната, която законът предвижда. Всъщност рецидивистът пожела още в началото делото срещу него да протече по съкратената процедура и да направи самопризнания, за да получи облекчена присъда. Благодарение на това той не бе вкаран в затвора до живот, а само за 24 години. Въпреки това обаче на горните инстанции Марин продължи да оспорва обвиненията срещу него, макар вече да е признал вината си. 
Той доброволно и съзнателно сам се е лишил от възможност да изтъква обстоятелства, които оспорват фактическото обвинение и се е разделил с правото да спори по поддържаните от прокурора факти, посочи ВКС и отхвърли претенциите на Марин. Нещо повече - обърна внимание на показанията на сестра му, която разказала не просто, че Марин е бил в жилището на 90-годишния безскрупулно затрит мъж, но и че чула ударите и виковете по него с цел да му се отнемат парите с грубост и насилие.
Версията на Маринов, че други лица са влезли след него и са могли да навредят на пострадалия, е напълно произволна и опровергана от всички събрани по делото доказателства, категоричен бе Върховният съд. 
Старецът е малтретиран по обяд в дома си в оживен блок. Това предполагаемо защитено пространство не се оказало преграда пред извършеното брутално нападение. Проявеното от пенсионера милосърдие към сестрата на Марин вместо да предизвика благодарност, станало повод той да насочи внимание към имуществото на възрастния самотен старец, който бил пребит и ограбен. Данните по делото подкрепят извода за висока степен на обществена опасност на Марин. Той е с обременено криминално минало и осъждания. Въпросния ден той демонстрирал безскрупулност и пълна резистентност към превъзпитателния ефект на вече изтърпените присъди, отсече ВКС и окончателно потвърди 24-те години зад решетките на иначе невзрачния ром.