Основните аргументи в полза на гласуването „за“ в референдума са възможността за участие в изборния процес на нашите сънародници в чужбина, на младежите и  хората с увреждания, както и за намаляването на купения и контролирания вот и за редуциране на времето, необходимо за изчисляване на резултатите. Това заяви в Русе председателят на управителния съвет на асоциация „Прозрачност без граници“ Огнян Минчев. Събитието е част от информационната кампания на асоциация „Прозрачност без граници“ и се провежда в 12 града в страната.
Около 2 млн. наши сънародници в чужбина ще могат да дадат своя вот по интернет. За нас е важно да ги мотивираме да се интересуват от България, да ги привлечем обратно като част от обществения живот, като им дадем право да гласуват по интернет. Достатъчно е 15% (около 300 000 души) от тях да проявят интерес и да гласуват, каза политологът. Той посочи, че електронното гласуване ще бъде голямо улеснение и за хората с увреждания, тъй като в България има над 800 000 души с увреждания, а по-малко от 50% от тях гласуват. Председателят на „Прозрачност без граници“ подчерта, че най-малко гласуват хората от 18 до 30 години, а те са най-много включени в интернет и по този начин ще имат възможност да упражнят своето право на глас. 
Като недостатъци на електронното гласуване бяха изтъкнати несигурността, липсата на гаранции за честността, почтеността и анонимността на вота и усложненията, с които ще се сблъска изборната администрация.
Референдумът е начин, по който гражданите изразяват своята воля, а чрез участието си в него могат да влияят пряко върху управлението и вземането на важни решения, каза Минчев и призова за масово участие в допитването.